MENIU

Istoria mai puțin cunoscută din Vinerea Neagră. Cum, când și de ce a apărut această zi

Black Friday 2017

Black Friday în România sau Vinerea Neagră este considerată ca fiind începutul perioadei de cumpărături asociată sărbătorilor de iarnă. Pentru comercianţi, aceasta este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece acum se fac cele mai multe cumpărături.

Black Friday ( Vinerea Neagră) este ziua care urmează Zilei Recunoștinței în Statele Unite și care deschide sezonul de cumpărături de Crăciun.

Termenul „Black Friday” a apărut în anii ’60, desemnând ziua de debut a cumpărăturilor pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă. În SUA, Black Friday este celebrat la sfârşitul lunii noiembrie, când multe companii oferă zile libere angajaţilor lor.

În ultima perioadă, Black Friday se desfăşoară, din ce în ce mai des, în domeniul virtual. Cei care doresc să profite de reduceri îşi comandă cele necesare pe internet, pentru a nu mai fi nevoiţi să aştepte în faţa magazinelor. Pentru a răspunde nevoilor clienţilor, marile magazine îşi organizează activitatea pe site-uri şi reţele de socializare online.

Adjectivul „black”-negru se referă la magazine, care treceau în această perioadă de la „roşu” la „negru”, în organizarea contabilă, efectuată manual. În acest proces, contabilii marcau cu cerneală roşie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate.

O altă ipoteză referitoare la originea numelui „Black Friday” se referă la un eveniment petrecut în anii '60, într-un oraș american, când o mulţime de motociclişti, dar şi pietoni, au intrat într-o altercaţie cu forţele de ordine ale poliţiei. De asemenea, a fost formulată ideea conform căreia această zi de vineri aminteşte de puternica criză economică din anul 1869.

În România, este un eveniment împrumutat din Statele Unite ale Americii și promovat încă din 2011. Numărul românilor care au auzit de evenimentul anului în comerţul românesc a ajuns, în 2015, la 71% în rândul persoanelor din eşantionul evaluat. Cei mai fideli clienţi sunt bărbaţii şi tinerii (între 24 şi 34 de ani).

„Black Friday“ a devenit un moment cu două faze: prima este cea (i)rațională, de a cumpăra, de a avea ceva nou, de a profita de o reducere, iar cea de-a doua este cea socială, de a fi parte dintr-un fenomen. Toate magazinele încearcă să aibă de-a lungul unui an cât mai multe evenimente de reduceri, ca să vândă cât mai mult și să recupereze din volum marjele de profit pe care nu le obțin din simplul retail. Numai că de Black Friday și oamenii se așteaptă la prețuri reduse, vin sărbătorile de iarnă și sunt mai dispuși să cumpere.

Conform descopera.ro, termenul „Vinerea neagră“ desemnează în istoria SUA, dar şi în cea mondială, câteva momente dificile, unele dintre ele ducând la crize economice.