MENIU

Ce e mai stupid: documentarul englezilor despre români sau grija rasistă pentru imaginea românilor?

Documentarul "The romanians are coming" nici măcar nu e aşa rău, deşi are clişeele lui uşor recognoscibile şi tăcerile lui vinovate, scrie Costi Rogozanu. Ce ne facem însă cu un discurs de extrema dreapta din diaspora românească, unul care dă instant vina pe romi îndată ce vine vorba despre imaginea românilor în străinătate?

O analiză VoxPublica semnată de Costi Rogozanu, despre documentarul care deja a provocat scandal, intitulat "The Romanians are coming", dar şi despre protestele românilor şi rasismele uitate acasă. Reacţia unor români din Anglia a fost veşnicul reflex rasist: s-o dăm pe romi şi să ne apărăm noi imaginea. E cazul să terminăm o dată cu ipocrizia de acasă şi să atacăm şi ipocriziile ceva mai subtile ale vesticilor, mai scrie ziaristul. Cîteva fragmente:

 

"Despre scandalul “The Romanian are coming”. Întîi concluziile pentru cine nu vrea să citească tot.  Documentarul e o prostioară, dar măcar nu are prostiile obişnuite rasiste prezente în tabloidele englezeşti, dar şi în presa română. Cei care protestează împotriva documentarului ajung din doi paşi la discurs anti-romi, lucru care-i dezavantajează direct. Pentru că vorbesc ca nişte extremişti de dreapta care ar vrea să uite că ei înşişi pot fi victimele unei astfel de retorici.


Citiţi analiza integral pe VoxPublica

Perspectiva “umanizantă” e doar o mică variaţiune de la exotismul obişnuit care-şi propune să combată rasismul cu rîs şi milă. Cu cît gazdele devin mai xenofobe cu atît românii trebuie să ţopăie, danseze, chiuie mai şmecherit, ca să se calmeze jupînii. Mă rog, e doar un prim episod, dacă regizorul suferă vreo criză de luciditate, vă voi anunţa.

Ce putem reţine cu profit şi din documentare proaste şi din cărţi bune (cu trauma migrantului expusă cu toate sechelele ei)? Că o parte din “diaspora”, mai ales din aia care a reuşit cît de cît (fie să supravieţuiască, fie să se superadapteze) are o tendinţă clară de alunecare spre extrema dreapta. Aş sublinia totuşi că parcă de data asta am văzut mai mult voci dintre românii plecaţi încercînd să combată genul ăsta de atitudine – unii chiar pe pagina oficială a protestului. 

Ura pentru săraci e de-a dreptul nobilă  în Europa de azi şi poţi să ascunzi în ea şi spaimele rasiste “clasice”.

Am văzut şi în ţară indignaţi de film (inclusiv Ponta). Păi cînd veţi şti să luaţi la întrebări Boc-ii şi extensiile lor din Cluj care au făcut posibilă experienţa Patarât, când nu veţi tolera situaţii ca în Baia Mare (e adevăra, extrem de susţinute popular, e şi asta o discuţie), cînd nu vă veţi alia cu PRM în alegeri, abia dup-aia să vă aud cu plînsete.

Ar trebui să ne fi plictisit deja de rîvnitul scenariu suprem în care să apară unul din Vest care să bată pe cap migrantul şi să zică eventual “are braţe bune, e muncitor, sînteţi mişto voi românii, mai trimiteţi”. Tocmai aici e problema. Nu în faptul că sînt ignoraţi medicii şi IT-iştii extraordinari care lucrează afară…"