MENIU

Ce au descoperit oamenii de știință din China. De la ce animal ar fi pornit epidemia de coronavirus

Oamenii de ştiinţă din China cred că pangolinii sunt o posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus. Pangolinul, mic mamifer pe cale de dispariţie, ar putea fi animalul care a transmis noul coronavirus mortal la om, au indicat vineri cercetătorii chinezi.

 

Oamenii de ştiinţă din China cred că pangolinii sunt o posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus

Pangolinul, mic mamifer pe cale de dispariţie, ar putea fi animalul care a transmis noul coronavirus mortal la om, au indicat vineri cercetătorii chinezi, citaţi de agenţiile de presă Reuters şi AFP.

Gripa mortală din China cauzată de noul coronavirus ar putea fi răspândită de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor, unicul mamifer cu solzi, care este bine vândut în Asia pentru gastronomie şi medicină, au declarat oamenii de ştiinţă chinezi.

Pangolinul este unul dintre cele mai traficate mamifere din Asia, deşi este protejat de legea internaţională, pentru că este considerat o delicatesă în ţări precum China iar solzii săi sunt folosiţi în medicina tradiţională, potrivit World Wildlife Fund.

Secvenţa genomică a noii tulpini de coronavirus izolată de la pangolini este în procent de 99% identică cu cea izolată de la persoanele infectate, ceea ce indică faptul că pangolinii ar putea fi gazde intermediare ale virusului, conform unui nou studiu al Universităţii Agricole a Chinei de Sud., transmite vineri Xinhua.

"Această descoperire recentă va fi semnificativă pentru prevenirea şi controlul originii (virusului)", a precizat South China Agricultural University, care a condus studiul.

Conform lui Liu Yahong, preşedintele acestei universităţi, echipa de cercetători a analizat peste 1.000 de mostre de metagenom aparţinând unor animale sălbatice şi au ajuns la concluzia că pangolinii sunt cea mai probabilă gazdă intermediară pentru noul coronavirus.

Cercetătorii au identificat în primă instanţă că pangolinii, în proporţie de 70%, au fost depistaţi pozitiv cu Betacoronavirus.

Cercetătorii au izolat virusul şi i-au observat structura la microscopul electronic. Ei au descoperit că secvenţa genomică a tulpinii de coronavirus de la pangolini este în proporţie de 99% identică cu coronavirusul care a infectat mii de persoane în China.

Astfel, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că pangolinii sunt o potenţială gazdă intermediară pentru noul coronavirus, conform lui Liu Yahong, care a mai precizat că acest rezultat va sprijini măsurile de control şi de prevenţie a epidemiei şi că oferă referinţe ştiinţifice pentru viitoare politici cu privire la animalele sălbatice.

Focarul, care a ucis deja  638 de persoane în China continentală, potrivit celui mai recent bilanț, ar fi debutat într-o piaţă de peşte din Wuhan, în provincia Hubei, acolo unde s-au vândut şi animale sălbatice. 

Experţii cred că ar fi fost răspândit de lilieci şi apoi transmis oamenilor, posibil prin intermediul altor specii. 

Totuși Dirk Pfeiffer, profesor de medicină veterinară la Universitatea din Hong Kong, a avertizat că studiul este încă departe de a demonstra că pangolinii au transmis virusul. 

"Poţi trage concluzii definitive dacă compari răspândirea (coronavirului - n.r.) la diferite specii pe baza unor probe reprezentative, ceea ce nu se poate spune în acest caz", a spus el.

Chiar şi aşa, o transmitere la oameni a virusului prin intermediul pieţelor alimentare trebuie să fie stabilită cu certitudine, a adăugat Pfeiffer.

Potrivit ultimuli bilanț al pandemiei de coronavirus, 638 de persoane au murit, iar alte peste 30.000 sunt infectate. Până în acest moment, peste 30.000 sunt infectate, conform bilanțului autorităților de la Beijing. Sunt și peste 1.500 de persoane care s-au vindecat până în prezent. Epidemia a depășit deja granițele Chinei ajungând în peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Rusia și Europa. Epidemia a izbucnit în Wuhan, într-o piață de animale vii, la jumătatea lunii decembrie 2019.  

HARTA ACTUALIZATĂ ÎN TIMP REAL A EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS

În urma cu trei luni, România a fost implicată într-un trasport ilegal de solzi de pangolin

Transportul ilegal, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost interceptat pe aeroportul din Istanbul, iar traficanții ar fi prezentat documente care arătau că au un transport de mobilă, cu destinația România. Documentele, ar fi fost semnat de un diplomat de la Ambasada României din Angola, potrivit jurnaliștilor de la Radio France Internationale.

Transportul de peste 1.200 de kilograme de solzi de pangolin a fost descoperit de vameşii turci pe aeroportul din Istanbul. Încărcătura plecase din oraşul congolez Goma şi urma să ajungă în România via Istanbul, iar pe aeroportul din Kinshasa a fost îmbarcată în locul unui transport declarat de mobilă.

Potrivit relatării RFI, un bărbat s-a prezentat la biroul vamal de pe aeroportul internaţional din Kinshasa. Acest bărbat, care lucra pentru o agenţie de turism, a pretins că acţionează în numele unui presupus diplomat român aflat la sfârşit de mandat. Lucru straniu, notează RFI, mandatul certificat folosit de pretinsul diplomat român fusese semnat la Luanda, în Angola (România nu are ambasadă în RD Congo şi reprezentarea diplomatică şi consulară a României în RD Congo este asigurată de ambasada României în Angola n.red), potrivt Agerpres.

Ce sunt pangolinii și pentru ce sunt speciali

Pangolinii, numit și furnicari solzoși sau folidote sunt un ordin de mamifere placentare nocturne, care nu au dinți.

Au botul alungit, coadă foarte lungă, limbă protractilă și foarte lipicioasă , de care se folosesc pentru a se hrăni cu furnici și termite și au corpul lung, acoperit cu solzi cornoși, asemănător cu o țiglă a unui acoperiș.

Picioarele lor au gheare puternice și încovoiate, cu care pot săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor, potrivit Wikipedia.

Pangolinii se deplasează numai pe membrele posterioare.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES). El a \"\"câştigat\"\" titlul de neinvidiat de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa.

Mai multe articole despre:
coronavirus pangolinii epidemie origine bilant