MENIU

Legea de adoptare a OUG privind plagiatele, neconstituţională. Trebuie judecate şi în CNADTCU

Măsura luată de Ministerul Educaţiei privind plagiatele demnitarilor

Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă privind plagiatele este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând sesizările PNL şi ale Guvernului. Astfel, plagiatele vor fi în continuare judecate nu doar de Senatul universităţilor, ci și de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Parlamentarii au încercat să transforme CNATDCU într-o instituție cu rol decorativ, pasând în curtea școlilor doctorale - respectiv universitățile acreditate - analiza și judecarea sesizărilor privind plagiatele din doctorate. CCR a decis azi că această modificare a legii este neconstituțională.

Curtea Constituţională a dezbătut miercuri două sesizări privind OUG pe tema doctoratelor şi a plagiatelor, una depusă de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL, în care erau ridicate probleme de constituţionalitate cu privire la modul în care legea a fost adoptată în Parlament, precum şi de prevederile modificate de Legislativ faţă de forma Executivului.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat decizia CCR.

El a precizat că rămâne în vigoare Ordonanţa de urgenţă aşa cum a fost adoptată de Guvern, fiind declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament.

Contestaţiile au fost depuse în luna octombrie, după adoptarea legii de către Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.

Senatorii au respins, în octombrie, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

Forma adoptată iniţial de Parlament a fost criticată de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare.

Klaus Iohannis arăta că există un "climat actual de neîncredere" în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, însă această OUG trebuie să "contribuie la realizarea unui sistem educaţional şi de cercetare apt să sancţioneze şi să descurajeze frauda academică", bazat pe proceduri clare şi coerente.

Cererea de reexaminare nu a fost adoptată în Camera Deputaţilor din cauza lipsei cvorumului, mergând la amendare la Senat.

 

 

 

Mai multe articole despre:
null