MENIU

Câţi patroni care angajează la negru au fost condamnaţi la închisoare

Pedeapsa cu închisoarea până la doi ani pentru administratorii de firme care au mai mult de cinci angajaţi la negru – introdusă în Codul muncii în 2011- nu i-a speriat pe angajatori, care preferă să ajungă în instanţă decât să plătească amenzile inspectorilor de muncă. Cu toate acestea, 15 milioane de români muncesc la negru, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.

Motivul? Niciun patron nu a fost pedepsit cu închisoarea până acum, iar angajatorii care primesc la muncă peste 5 angajaţi fără forme legale preferă să plătească amenzile administrative date de judecători, pentru că sunt mai mici decât cele ale inspectorilor de muncă,  potrivit ZF.ro.

„Din câte ştiu, nu există o condamnare cu închisoare (a angajatorilor care au cel puţin 6 salariaţi fără forme legale – n.red.). În momentul de faţă, dacă descoperim un angajator cu minimum şase angajaţi la negru, inspectorii de muncă nu aplică sancţiuni, ci îl trimit direct în instanţă. De regulă, se începe urmărirea penală şi se dă o amendă administrativă în valoare de 850 sau de 1.000 de lei. Avem situaţii în practică în care găsim 2, 3 sau 4 angajaţi fără forme legale, iar angajatorul vine şi spune: «Staţi, că mai am 2 după colţ!». Şi astfel sunt şase şi cazul intră în atribuţiile organului de cercetare penală, unde amenzile sunt mai mici", a explicat Ciprian Georgian Dragomir, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

În prezent, potrivit Codului muncii, amen­zile pe care le dau inspectorii de muncă pentru cauzurile în care angajatorii au până la 5 angajaţi la negru variază între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare angajat care lucrează la negru.

Dacă o firmă are 6 angajaţi la negru, inspectorul de muncă înaintează procurorilor de la Parchet o propunere de cercetare penală, care decid sau nu începerea urmă­ririi penale.

Dacă se ajunge la judecătorie, de regulă nu se acordă pedeapsa cu închisoarea, iar angajatorul primeşte doar o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Circa 1,45 milioane de români lucrează fără forme legale, iar amploarea fenomenului muncii la negru a ajuns să coste statul peste 4,1 miliarde de euro pe an, aceasta fiind suma pierdută în lipsa colectării de impozit pe venit şi contribuţii sociale pentru munca nedeclarată, potrivit unor estimări realizate de experţii Consiliului Fiscal.

În 2013, inspectorii de muncă au identificat însă doar 15.761 de persoane care lucrau fără forme legale. Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
angajaţi angajatori muncă la negru