MENIU

Cât trebuie să fie pulsul normal şi cum îl poţi măsura

De fiecare dată când faci mişcare ai impresia că o să-ţi sară inima din piept? S-ar putea ca acest lucru să fie normal şi să nu ai niciun motiv de îngrijorare. Iată ce înseamnă un puls normal şi cum îl poţi măsura.

Pulsul normal diferă de la o persoană la alta şi este influenţat de o serie de factori: vârsta, activitatea, deshidratarea, efortul fizic sau starea de spirit. De asemenea, dacă stai în căldură sau în umezeală, pulsul va creşte din cauza disconfortului termic.

Cele mai bune locuri în care poate fi măsurat pulsul sunt: încheieturile mâinilor, interiorul cotului, partea laterală a gâtului, partea superioară a membrelor inferioare, potrivit Playtech.

Frecvenţa pulsului se exprimă în număr de bătăi pe minut (bpm). Valorile de puls normal sunt cele care măsoară bătăile inimii în repaus, atunci când stăm liniştiţi pe un scaun şi nu suntem concentraţi la nicio activitate.

Valoarea normală a pulsului în funcție de vârstă:

  • Nou născut de până la o lună: 70-190 bpm
  • Copii între 1 și 5 ani: 80-120 bpm
  • Copii între 5 și 15 ani: 70-100 bpm
  • Adulți: 60-90 bpm
  • Atleți: 40-60 bpm

Cum îţi poți măsura singur pulsul  

Tensiometrele au devenit cele mai utilizate aparate de măsurat pulsul şi bătăile inimii, datorită simplităţii cu care se folosesc. Dacă nu ai, atunci nu-ţi face griji. O poţi face manual, fără niciun alt dispozitiv. Ai nevoie doar de un ceas cu secundar şi de cel mult un minut din timpul tău.

Pulsul poate fi luat la nivelul gâtului (arterei carotide), încheieturii mâinii, coapselor (artera femurală), plicii cotului sau în spatele genunchiului. Cel mai comod de măsurat este însă la nivelul încheieturii mâinii.

Creșterea anormală a pulsului poate semnala anumite probleme de sănătate: aritmia, tahicardia, bradicardie, dar și alte afecțiuni. Depistarea acestor afecțiuni este vitală pentru că ele pot conduce la apariția insuficienței cardiace sau a accidentului vascular cerebral (AVC), două probleme care îți pot pune în pericol viața.

Mai multe articole despre:
sănătate inimă pacienţi puls