MENIU

Cât de sănătos este să mâncăm unt?

Cât de sănătos este să mâncăm unt.

Unii nu ar renunta la el, in timp ce altii ii condamna grasimile. Untul suscita tot atatea opinii cate studii s-au facut pe tema beneficiilor sau efectelor sale adverse. Insa dincolo de gustul bun ramanem cu aceeasi intrebare: cat de sanatos este sa mancam unt?

Untul e din nou in voga. Atat de in voga incat cautam unt nesarat pentru prajituri si suntem dispusi sa dam de trei ori mai mult pe unt adus din Franta sau Germania doar pentru ca e de marca si are 82% grasime, scrie foodstory.ro.

Trendul e sustinut de studii, iar rautaciosii ar spune ca studiile sunt facute la comanda de o parte a industriei care isi vede interesele. Dincolo de interese ramane deschisa aceeasi dezbatere: este sau nu untul bun pentru sanatate? Unii i-au luat partea, altii l-au pus la colt. Cert e ca de mai bine de trei decenii studiile si cercetatorii se straduiesc sa raspunda.

In 1979, un studiu publicat in Montreal Gazette sustinea ca untul este probabil mai indicat pentru sanatate decat margarina, care era procesata chimic. Studiul facut la Universitatea din Maryland, SUA, dadea o bila neagra margarinei si gasimilor vegetale rafinate pe care le contine spunand ca duc la cresterea riscului de cancer de san si de colon.

Iar acesta era abia inceputul unui lung sir de studii care au jonglat cu untul intre bine si rau. In 1984, un nou studiu inclina balanta si spunea ca untul (si ouale) sunt vinovate pentru cresterea colesterolului in sange, cu riscul aparitiei problemelor cardiovasculare.

In 1990, aflam ca untul e o alegere mai rea pentru dieta barbatilor, in cazul lor ducand la o crestere a nivelului colesterolului, iar margarina este o alegere sanataosa atata timp cat contine sub 30% grasmi trans. In 1993, un nou studiu trecea atat untul cat si margarina la categoria alimente de evitat, grasimile in stare solida si semi solida fiind mai rele pentru sanatate decat uleiurile.

Nici nu se termina bine deceniul ca venea o noua analiza care punea cap la cap studii si cercetari facute pe tema untului in ultimele 7 decenii. Concluzia? Untul si vitaminele pe care le contine ne pot proteja de aproape orice boala: de la cele de inima la cancer si osteoporoza. Inca o rasturnare de situatie zece ani mai tarziu. In 2010, cercetatorii veneau cu sfatul de a alege margarina in detrimentul untului pentru a reduce consumul de grasimi saturate si riscul aparitiei bolilor de inima.


Citeste mai mult pe foodstory.ro.

Mai multe articole despre:
unt unt sănătate