MENIU

Cât de mult iau în serios băncile europene testele de stres ale BCE

<p>BCE</p>

Marile bănci europene au strâns mult mai mult capital înaintea testelor de stres din acest an decât au făcut la precedentele teste derulate în 2011 de Banca Central Europeană (BCE), arată o analiză a piețelor de capital realizată de firma de avocatură Linklaters, potrivit AGERPRES.

În data de 26 octombrie, BCE va dezvălui care dintre cele 130 de mari bănci europene au nevoie de mai mult capital pentru a face față unor eventuale pierderi, pe baza unei analize a finanțelor lor și a rezultatelor testelor de stres destinate să simuleze modul în care s-ar comporta băncile într-un scenariu de criză economică.

Potrivit avocaților de la Linklaters, marile bănci europene au strâns în acest an 34,7 miliarde de euro, cu 32% mai mult decât au strâns în cele 12 luni care au precedat testele de stres din 2011. Pe primele locuri se află băncile italiene, care au strâns un total de 10,5 miliarde de euro, urmate de băncile grecești cu 8,3 miliarde de euro și băncile germane cu 6,7 miliarde de euro.

'După trei ani în care emiterile de capital au scăzut, strângerile de capital executate în acest an arată în mod clar o accelerare din partea băncilor care vor să-și îmbunătățească nivelul de capitalizare pentru a obține o notă bună din partea BCE' a declarat Edward Chan, partener la Linklaters.

Cu toate acestea, Linklaters estimează că unele bănci nu vor reuși să treacă testele BCE deoarece doar aproximativ un sfert din cele 66 de bănci considerate cele mai slab capitalizate au avut succes în strângerea noi fonduri în acest an. Avocații se așteaptă însă ca băncilor care nu vor trece testele BCE să il se acorde un răgaz de șase luni pentru a strânge noi fonduri sau a vinde din active.

Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro și, înainte de asta, vrea să evalueze starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunțită a calității activelor lor și, de asemenea, a capacității lor de a face față șocurilor și stresului.

Mai multe articole despre:
Europene stres teste BCE cat mult serios iau băncile