MENIU

Cât câştigă adevăraţii eroi ai României? Umiliţi la pensie de "ofiţerii de carton"

Umiliţi la pensie de ofiţerii de carton

Eroii adevăraţi ai României, cei care au luptat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sunt consternaţi de scandalul pensiilor speciale.  

În vreme ce un general care şi-a câştigat gradele pe timp de pace se poate pensiona în România anului 2017 cu un venit lunar de 20.000 de lei, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici. 

Gheorghe Constantin (96 de ani) este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la 271 de misiuni de luptă, de vânătoare, de bombardament şi de cercetare.
"Cel mai mare grad în Armată este de patru stele. Ca să am patru stele trebuia să merit. Când s-a terminat războiul, eram colonel. Ultima stea am obţinut-o în octombrie 2013", spune el. După război, a fost primul comandant al Aeroportului „Mihail Kogălniceanu. A ieşit la pensie în 1951. Acum, are un venit lunar de 4.500 de lei. "Nu e în regulă cu ceea ce se întâmplă acum, dar am auzit că se vor mai mări şi pensiile noastre. Să vedem", spune generalul.

Un alt erou încă în viaţă al celui de-Al Doilea Război Mondial este generalul de aviaţie Ion Dobran (98 de ani), din Bucureşti. A participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică. Pensia pe care o primeşte este de 3000 de lei, la care se mai adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. 

Citeşte mai mult pe adevarul.ro.