MENIU

Carburanţii s-au scumpit! Explicaţia

Preţurile la carburanti au început din nou să crească. În ciuda ieftinirii petrolului pe pieţele internaţionale, companiile româneşti au găsit un alt motiv pentru a majora preţurile - de vină, mai nou, este întărirea dolarului.

După aproape patru luni de ieftiniri la pompă, petroliştii au ridicat preţurile săptămâna aceasta, spre nemulţumirea şoferilor.

In aproape nicio statie petroliera de la noi din tara nu se mai gaseste benzina mai ieftina de 5 lei. Asta desi la inceputul lunii, pretul celui mai ieftin sortiment de benzina coborase pana la 4,6 lei.

În doar câteva zile carburanţii s-au scumpit cu până la şase bani pe litru. Creşterea preţurilor ar fi determinată de aprecierea dolarului, explică specialiştii.

Această creştere este datorată cursului de schimb.
"Aceasta volatilitate în creştere pe cursul de schimb şi de ce nu deprecierea din ultimele săptămâni la nivel de leu faţă de euro, faţă de alte monede geneerază tensiuni şi incertitudini pe care comercianţii şi producătorii de petril încearcă să le acopere în preţul final.", spune economistul Cristian Păun.

Dolarul s-a apreciat în acest an faţă de leu cu aproape 7%. Dacă în ultima zi a anului trecut dolarul era cotat la 3,68 de lei, săptămâna aceasta a atins pragul de 4 lei.

În acelaşi interval petrolul s-a ieftinit cu 11 la sută. Nu sunt însă prevăzute scumpiri masive ale carburanţilor.

Mai multe articole despre:
carburanţi benzină motorină