MENIU

Cărțile sunt mai ieftine de la 1 ianuarie. Cu cât a scăzut prețul în librării

Carti mai ieftine

Cărțile sunt mai ieftine în medie cu 1 leu pe volum de la 1 ianuarie 2016. 

Preţul cărţilor a scăzut cu aproape 4% de la 1 ianuarie, odată cu modificarea cotelor TVA, o reducere care, deşi ar putea părea mică, îi face pe editori să spună că orice măsură cu potenţial de a impulsiona piaţa este binevenită şi să spere că 2016 va fi un an în care românii vor citi mai mult.

Principalele edituri din România şi unele dintre cele mai importante lanţuri de librării din ţară au modificat, de la 1 ianuarie, preţurile cărţilor.

Această reducere vine ca urmare a scăderii TVA de la 9% la 5% pentru mai multe produse, inclusiv cărţile şi manualele şcolare. Măsura implementată vine ca urmare a unui amendament depus anul trecut, la Codul Fiscal, de Ionuţ Vulpescu, fostul ministru al Culturii.

Astfel, Curtea Veche Publishing a pus în aplicare prevederile din noul Cod Fiscal, cu privire la modificarea cotelor de TVA pentru cărţi, de la 9% la 5%, de la 1 ianuarie.

"Prin urmare, preţurile cărţilor au scăzut proporţional cu reducerea TVA-ului şi ele se aplică deja la partenerii editurii, pe site-urile acestora şi în librării. Pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro, avem în acest moment încă active reducerile de Sărbători, care oferă cititorilor preţuri în medie cu 30% mai scăzute, şi începând cu data de 5 ianuarie vom aplica preţurile corespunzătoare noii taxe", au declarat reprezentanţii Curtea Veche Publishing.

Aceştia au precizat că modul de calcul face ca în buzunarul cititorului reducerea resimţită să ajungă undeva până în 4%, mai exact la 3,67%, "ceea ce înseamnă în medie o reducere de preţ cu 1 leu/ volum".

"Pare o cifră mică, însă orice măsură cu potenţialul de a impulsiona piaţa de carte este binevenită şi sperăm să avem un an în care să se citească mai mult", au mai afirmat reprezentanţii Curtea Veche Publishing.

Şi editurile Polirom şi Cartea Românească au aplicat reducerea. "Deja preţurile tuturor cărţilor noastre, de la Polirom şi Cartea Românească, ediţiile tipărite, sunt reduse cu 3,8% pe site-ul nostru", au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii editurilor. Aceştia au precizat că modificarea de preţ a fost operată de la 31 decembrie.

Mai multe articole despre:
null