MENIU

Cântăreţii bisericeşti, fără salarii timp de 3 luni, după o GREŞEALĂ. Ce spune Patriarhia

Patriarhia Română, explicaţii după legea adoptată de Guvern

Câteva mii de cântăreţi bisericeşti din mai multe judeţe, de la toate cultele recunoscute în România, au rămas fără salarii timp de peste trei luni, întrucât au fost asimilaţi greşit de către reprezentanţii Curţii de Conturi unei funcţii clericale specifice unui anumit cult.

În mai multe judeţe, reprezentanţii Curţii de Conturi au interpretat eronat funcţia neclericală de cântăreţ bisericesc, specifică în Biserica Ortodoxă Română, pe care au asimilat-o cu funcţia clericală de cantor proprie unui alt cult recunoscut. Ca urmare a acestei interpretări eronate, sprijinul salarial de la bugetele locale pentru personalul neclerical din mai multe judeţe a fost întrerupt în ultimele luni", explică Patriarhia Română, într-un material remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Mai multe eparhii din ţară au sesizat Patriarhiei Române faptul că reprezentanţii locali ai Curţii de Conturi au oprit plata personalului neclerical. În aceste condiţii, Patriarhia a sesizat Curtea de Conturi, care a rezolvat problema.

"La sfârşitul lunii iulie, Curtea de Conturi, după o analiză atentă a situaţiei în urma unei adrese a Patriarhiei Române, a clarificat această problemă, astfel că personalul neclerical din judeţele respective îşi va reprimi sprijinul financiar de la bugetele locale, conform Legii 284/2010", au precizat reprezentanţii Patriarhiei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, personalul clerical al Cultelor din România primeşte contribuţia la salariu de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar personalul neclerical, de la bugetele locale (consilii judeţene).

Din cele 19.000 de posturi neclericale, Biserica Ortodoxă Română are aproximativ 5.700 de cântăreţi bisericeşti, care primesc sprijin salarial de la bugetele locale, restul posturilor neclericale aparţinând celorlalte culte recunoscute în România.