MENIU

Când va putea fi vizitată casa lui Constantin Noica?

Ministrul Tursimului, Bogdan Trif, promite că turiștii vor putea vizita în curând casa filozofului Constantin Noica din staţiunea Păltiniş. Acum, turiştii pot vedea din exterior cabana unde a stat Noica în ultimii ani ai vieţii.  

„Cu proprietarii în mod direct eu nu am discutat. Dacă autorităţile publice locale nu reuşesc, o să ne implicăm noi de la centru. Dar în mod normal ar trebui aici, pe plan local, să reuşească. Este un punct de atracţie turistică. (…) În mod normal ar trebui să se implice autorităţile locale, dacă nu o să rezolve autorităţile locale, o să mă implic în mod direct. Dar jobul este al lor”, a spus ministrul Trif, potrivit agerpres.ro.

Casa lui Constantin Noica din Păltiniş este deţinută de Gabriel Liiceanu, a declarat directoru Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu, Silviu Borş, potrivit agerpres.ro. 

„Casa era în patrimoniul bibliotecii ASTRA. Era o filială a noastră”, a precizat Borș.

Turiştii care vizitează staţiunea Păltiniş pot vedea mormântul lui Constantin Noica. Casa Memorială Constantin Noica se află în apropierea Schitului Păltiniş, unde este mormântul scriitorului.  

În ultimii zece ani de viață, Constantin Noica s-a retras la Păltiniș, la 30 km de Sibiu şi la o altitudine de 1.200 m.

Noica a locuit, din 1977 până în 1987, în două „vile“ diferite, ocupând de fiecare dată câte o cămăruţă de nici măcar 10 mp. Ambele camere erau extrem de precare, încălzirea camerelor se făcea cu lemne. 

Născut la 19 iunie 1909, în Vitănești, județul Teleorman, a făcut studii de filozofie la Facultatea din București, avându-l ca profesor și pe Nae Ionescu. După studii s-a stabilit la Berlin, unde a predat filozofie la Institutul Româno-German. La întoarcerea în țară, a început să fie persecutat de noul regim comunist. Astfel că între 1949 şi 1958, are domiciliu forțat în Câmpulung Muscel, iar pe 11 decembrie 1958 este arestat.

Pe 24 februarie 1960, la Bucureşti, începea procesul așa-numitului lot „Noica-Pillat”. Printre cei 25 de intelectuali condamnați pentru „uneltire contra ordinii sociale”, alături de Noica erau și Dinu Pillat, AL. Paleologu, Nicolae Steinhardt, Vasile Voiculescu, Alice Voinescu. Erau acuzați pentru că citiseră cărți împotriva regimului și pentru că ascultaseră posturi de radio străine cu comentarii duşmănoase la adresa regimului. A fost eliberat după șase ani la Jilava, în august 1964, odată cu grațierea ultimilor deținuți politici ai regimului Gheorghiu-Dej. După eliberare, Noica s-a retras la Păltiniș, unde a și murit, la 4 decembrie 1987.