MENIU

Cafea sau ceai negru: Ce băutură este mai benefică pentru organism? (P)

Cafea sau ceai negru: Ce băutură este mai benefică pentru organism? (P)

Ceaiul negru reprezintă cea mai bună alternativă pentru cafea, dedicată celor care vor să aibă o zi plină de energie. Știai că ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă, iar cantitatea de cafeină (teină) dintr-o ceașcă de ceai negru este aproximativ egală cu cea dintr-un litru de cafea? 

Întregul proces de obținere a ceaiului negru determină concentrația de cafeină (teină) și catechine din structura acestuia. Cei doi termeni - cateina și catechinele - au legătură cu energia pe care ți-o poate oferi o ceașcă de ceai negru, dar și cu acțiunea antioxidantă semnificativă a acestei băuturi.

Însă și cafeaua poate oferi o mulțime de beneficii pentru organism, atât timp cât este consumată zilnic într-un mod responsabil. Așadar, care dintre cele două băuturi poate câștiga această confruntare? Mai multe despre despre subiect, chiar acum: 

De ce să consumi ceai negru?

Să începem cu precizarea faptului că ceaiul negru nu provoacă palpitații, așa cum se poate întâmpla în cazul consumului de cafea. Efectul consumului de ceai negru nu este la fel de “palpabil” asupra sistemului nervos, cu toate că o singură cană (aprox.40 ml) conține de două ori mai multă cafeină decât în cazul unei căni de cafea. 

Consumat cu regularitate, ceaiul negru scade riscul de proliferare a celulelor nervoase, reduce nivelul de colesterol sub limitele normale și susințe sănătatea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, ceaiul negru poate regla fluxul de sânge în cadrul sistemului cardiovasculare, poate determina o scădere a glicemiei, iar dacă este consumat fără zahăr, poate fi integrat într-o dietă sănătoasă pentru scăderea în greutate. 

Evident, consumat în exces, ceaiul negru poate dăuna sănătății organismului. Ce înseamnă “exces”, în cazul ceaiului negru? Specialiștii afirmă că două căni de ceai negru pe zi pot deja cauza probleme, în cazul unei rutine de consum pe termen lung. Mai mult decât atât, consumul ridicat de ceai negru inhibă absorbția de zinc și fier, aspect de luat în considerare, în cazul persoanelor anemice și al femeilor însărcinate. 

De ce să consumi cafea? 

Studiile realizate în jurul cafelei au relevat faptul că persoanele care consumă regulat acest lichid sunt cu 80% mai puțin dispuse să dezvolte boala Parkinson. Motivul este susținut de faptul că are un caracter antioxidant și poate preveni mutațiile celulare. De asemenea, apariția unor afecțiuni grave, precum cancerul de colon sau diabetul zaharat de tip 2, poate fi prevenită prin consumul de cafea, însă fără a putea fi demonstrată încă o legătură de cauzalitate fermă între consum și evitarea acestor boli. 

În aceleași timp, cercetătorii susțin cu fermitate faptul că această băutură poate avea și efecte nocive. De fapt, consumul în exces al cafelei reprezintă o cauză de neignorat pentru apariția unor probleme medicale precum: insomniile, amețelile, palpitațiile etc. Este binecunoscut faptul că persoanelor hipertensive sau nevrotice le este interzis consumul de cafea. 

Cafea sau ceai negru: Beneficii comune

Consumate cu responsabilitate, atât cafeaua cât și ceaiul negru sunt benefice, deoarece: 

  • Conțin niveluri ridicate de antioxidanți
  • Contin polyphenol, substanță cu proprietăți anticancerigene demonstrate; 
  • Conțin cafeină, benefică pentru energizarea organismului (conținutul de cafeină din ceai negru este dublu față de cel regăsit în cafea: 2.7 - 4.1% vs 1.13 - 2.3 %); 

În concluzie

Indiferent de băutura pe care preferi să o consumi dimineața, un consum responsabil este de fiecare data binevenit. Atât ceaiul negru cât și cafeaua pot contribui la starea de bine a organismului, în timp ce excesele afectează anumite funcții ale acestuia, precum cea de procesare a unor minerale importante.

Mai multe articole despre:
cafea ceai negru cafeina