MENIU

Câți turiști se cazează "la negru" pe litoral în fiecare zi din sezon

Litoralul românesc

Aproximativ 30.000 de turiști se cazează "la negru" pe litoralul românesc, estimează Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Numărul total de locuri de cazare de pe litoralul românesc este în jur de 140.000, din care 21,4%, adică 30.000, sunt neclasificate, adică ilegale, în principal din cauza impozitelor prea mari, multe dintre pensiuni fiind declarate case particulare pentru evitarea taxelor, a declarat luni, pentru News.ro, preşedintele ANAT, Alin Burcea.

Patronatele din turism estimează diferit numărul turiştilor de pe litoralul românesc. Informaţiile apărute în ultima vreme în media românească, potrivit cărora numărul turiştilor de la mare ar fi de peste 250.000, sunt nerealiste, consideră Alin Burcea. Numărul total al locurilor de cazare ar fi, în cel mai bun caz, 140.000, din care circa 30.000 ar fi neclasificate, numărul mare al locurilor de cazare ilegale fiind cauzat de taxele prea mari, iar soluţia ar fi impunerea unor taxe mici, care să poată fi plătite de toată lumea, este de părere preşedintele ANAT.

"Multe pensiuni apar în acte ca fiind case particulare şi, potrivit legii, nu pot fi verificate. Soluţia ar fi impunerea unei taxe mai mici, dar şi schimbarea legii, astfel încât autorităţile să poată intra, în anumite cazuri, într-o casă particulară şi să-i legitimeze pe cei aflaţi înauntru", a declarat Burcea.

Acesta a atras atenţia că, numai în Costineşti, ar exista cel puţin 30 de pensiuni mari, care, în acte, sunt case particulare. Autorităţile fiscale nu pot face verificări, pentru că legea nu permite decât verificarea firmelor, nu şi a caselor particulare. Numărul estimat al locurilor de cazare ilegale din Costineşti este de 4.000, iar în Vama Veche şi 2 Mai acesta ar fi de 2.000, potrivit preşedintelui ANAT.

Preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, a afirmat recent, pentru un corespondent News.ro, că gradul de ocupare pe litoralul românesc la acest sfârşit de săptămână, cu ocazia minivacanţei de Sfânta Maria Mare, este de 100%.

"Avem un grad de ocupare de 100% în toate staţiunile de pe litoral în acest weekend şi la fel va fi şi în următoarele săptămâni. Pot să anunţ că este primul an în care putem spune fără nicio urmă de îndoială că am reuşit să extindem sezonul, vorbesc aici de Mamaia şi Vama Veche. Avem lunile mai, iunie, iulie, august şi cel puţin jumătate din septembrie. În Mamaia, avem în septembrie Campionatul Mondial de Bob pe Rotile, o întrecere de triatlon. Ajungem astfel la un sezon de patru luni datorită evenimentelor şi promovării", a afirmat Corina Martin.

Mai multe articole despre:
litoralul românesc cazare pe litoral