MENIU

Burcea (ANAT): Pagubele create de Genius Travel se ridică la 100.000 euro. 100 de turişti afectaţi

Grecia, pe locul 4 în preferințele turiștilor

Pagubele create de agenţia de turism Genius Travel, care şi-a anunţat clienţii prin email că un vor mai putea pleca în vacanţele pe care deja le-au plătit, pentru că firma va intra în insolvenţă, se ridică la 100.000 euro, fiind vorba de circa 100 de turişti afectaţi, a declarat pentru News.ro preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

“Din câte ştim, este vorba de 100 de turişti. Aceştia pot cere chiar ei intrarea în insolvenţă a Genius Travel”, a declarat Alin Burcea, pentru News.ro.

Agenţia Genius Travel a fost exclusă din patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), ca urmare a prejudiciilor create. Burcea afirmă totodată că toate agenţiile membre ale patronatului şi-au plătit cotizaţia, altfel ar fi fost deja excluse din ANAT.

Şeful ANAT  mai spune că proiectul privind fondul privat de garantare, creat pentru ca turiştii care şi-au cumpărat vacanţe să poată fi despăgubiţi, în situaţia în care agenţia de turism a intrat în insolvenţă sau faliment, va fi gata în luna septembrie, iar ulterior va fi înaintat ministrului Economiei, Costin Borc, care îl va propune în Guvern.

Asociaţia a angajat în acest scop un expert, Peter Barta, care lucrează la proiectul de act normativ.

“În septembrie proiectul privind fondul de garantare va fi gata, lucrăm la el de vreo şase luni, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Am discutat şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de acord cu proiectul, ne-au oferit consultanţă. ANT îl înaintează vicepremierului Costin Borc, care la rândul său îl va propune în Guvern”, a precizat Burcea.

Preşedintele ANAT spune că, în cel mai fericit scenariu, proiectul ar putea fi aprobat până la sfârşitul acestui an şi să fie operaţional din anul 2017.

Decizia înfiinţării acestui fond a fost luată deoarece firmele de asigurare nu sunt interesate să acopere riscul de insolvenţă pentru companiile de turism. Asiguratorii au fost reticenţi după ce, din 2009, din cauza crizei, mai multe agenţii de turism au intrat în insolvenţă sau în faliment. Astfel, în ultimii ani, au dispărut peste 300 de agenţii de turism mici, dar şi câţiva touroperatori mari.

De exemplu, prin acest fond privat de garantare fiecare agenţie ar trebui să plătească o singură dată în jur de 3.000 de euro, în primul an. De la 1.500 de agenţii se vor strânge astfel circa 4,5 milioane de euro. Însă apoi va trebui plătită şi o altă sumă anual. Reprezentanţii ANAT au ajuns la ideea de 500.000 euro garantare, pe care să-i dea fondul şi care ar acoperi eventuala pagubă pe care ar putea să o facă o agenţie care ar intra în insolvenţă.

Suma secundară va fi plătită după criteriile bonităţii firmei. Dacă firma este pe pierdere, atunci va plăti mai mult.

Mai multe articole despre:
0 turişti asigurare paguba ANAT genius travel