MENIU

Britanicii muncesc mai prost ca alți europeni

Productivitatea muncii la britanici este, în prezent, cu 16% mai mică decât în anii de dinaintea crizei, se arată în ultimul număr al buletinului trimestrial al Băncii Angliei. Cauzele acestui lucru nu sunt foarte clare, informează Interfax, potrivit AGERPRES.

Chiar și ținând cont de marja de eroare la calcularea acestui indice, deficitul de productivitate este unul foarte serios. Banca Angliei a înregistrat doar o modestă ameliorare în 2013, precizează BBC.

Aproximativ jumătate din acest deficit (între 6 și 9 procente) ar putea fi explicată prin ipoteza că actuala criză economică mondială a dus la deteriorarea fundamentală a capacităților de producție ale Marii Britanii, notează Financial Times, preluat de Interfax.

Indicii privind eficiența muncii sunt mult mai modești în Marea Britanie decât în alte țări dezvoltate. Într-o oră de muncă, un angajat britanic produce cu aproximativ 20% mai puțin decât angajații altor țări din Grupul statelor cel mai puternic industrializate ale lumii (G7). De exemplu, în SUA productivitatea a crescut cu 7-8% comparativ cu primul trimestru al anului 2008, în Franța — cu puțin peste 1%, iar în Germania se remarcă o scădere ce nu depășește 2%. Spania, care nu face parte din G7, și-a îmbunătățit productivitatea cu aproximativ 13%.

În pofida acestui lucru, economia Marii Britanii se restabilește mult mai repede decât în alte țări din G7: crește angajarea în câmpul muncii, se ameliorează situația pe piața locuințelor, chiar dacă Produsul Intern Brut (PIB) nu a revenit încă la nivelul de dinaintea crizei.

Anterior, luna aceasta, Fondul Monetar Internațional atenționa că productivitatea scăzută amenință economia Marii Britanii.

Mai multe articole despre:
britanici europeni muncă prost