MENIU

BOMBĂ ECOLOGICĂ la Roşia Montană - VIDEO

Un nou document obţinut de Realitatea TV arată că viitorul lac de acumulare care ar urma sa facă parte din exploatarea miniera de la Rosia Montana pune in pericol intreaga zona a munţilor Apuseni. Daca acum cateva luni, tot aici, am aratat ca specialiştii Institutului Geologic trimisi la fata locului au constatat tocmai opusul raportului, in baza caruia institutia a dat avizul favorabil pentru ridicarea constructiei, acum un nou document subliniază ca Roşia Montană Gold Corporation cunoaştea riscurile în amănunt, încă din martie 2006.

Documentul obţinut de Realitatea TV arată ca RMGC ştia încă de acum opt ani de prezenta unei falii chiar în mijlocul viitorului baraj al iazului de decantare de pe Valea Cornei. Falia a fost descoperită de specialiştii Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere, instituţie care elaborează studii de impact ecologic şi care este totodată membru in Consiliul Naţional de Siguranţă a Barajelor. Schema, realizata la comanda RMGC, surprinde o falie cu o adancime de peste 100 de metri, care potrivit unor studii ale societaţii civile poate permite infiltraţii majore în sol şi poate pune în pericol, totodată, structura barajului.

Directorul general Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase, explică: "Amplasamentul Văii Corna a fost analizat de mai multe institutii. Toate acest rapoarte au fost pozitive, amplasamentul barajului este foarte sigur acest lucru a confirmat de Universitatea Bucuresti, a fost confirmat de Institutul Geologic Norvegian.

Toate acestea vin în contextul în care Realitatea TV a demonstrat în urma cu câteva luni ca specialiştii Insitutului Geologic care au mers în 2011 la Roşia Montană pentru a prospecta zona au spus una, însă cu totul altceva a apărut în rapoartele oficiale ale instituţiei. Aceleasi rapoarte care au înlesnit acordarea de catre fostul director al IGR, Ştefan Grigorescu, a avizului favorabil, necesar pentru acordul de mediu de la Roşia Montană. Mai mult, surse din cadrul Insitutului au confirmat pentru Realitatea TV că Stefan Gricorescu ar urma sa fie uns din nou la conducerea institutului, după terminarea mandatului actualului director intermar, Gheorghe Marunţiu. Asta cu toate că fosta conducere din perioada 2011-2012, din care a făcut parte şi Ştefan Grigorescu, face obiectului unui dosar penal instrumentat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Cercetare: "Nu se pune problema numirii domnului Grigorescu in aceasta functie in acest moment...nu stiu cine ce vehiculeaza, va fi un concurs..cine se va inscrie...prima conditie a obtinerii unui examen este sa te prezinti...n-am vorbit cu absolut nimeni si nici nu vreau sa vorbesc cu absolut nimeni...e un concurs lansat catre specialisti".

Proiectul minier de la Roşia Montană prevede, pe lângă exploatarea mult contestată, şi construirea unui baraj pe o suprafaţă de peste 300 de hectare, la numai doi kilometri de oraşul Abrud. Construcţia ar trebui sa aibă aproximativ 200 de metri înălţime şi va adăposti apele uzate rezultate în urma procesului de prelucrare a aurului, prin care ar rezulta, anual, 13 milioane de tone de steril.