MENIU

Boala cruntă de care suferă sute de mii de românce: „Nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti”

Cum să scapi de durere fără să iei medicamente

Endometrioza rămâne o boală misterioasă, în ciuda progreselor pe care le-a înregistrat știința în ultimele decenii. Este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine.

Endometrioza apare atunci când mucoasa endometrială a uterului se ataşează de alte organe din afara uterului. Cu alte cuvinte, este o afecţiune ginecologică, care implică dezvoltarea unor celule similare cu cele care formează interiorul uterului (celule endometriale), dar în poziționate în afara uterului. Astfel, la femeile care suferă de endometrioză se poate depista țesut endometrial, care în mod normal căptușește cavitatea uterină, în zone imprevizibile: ovare, vezică urinară, plămâni, țesut miocardic etc.

În timpul menstruaţiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afară uterului nu are nicio modalitate de a părăsi corpul. Această mucoasă continuă să se inflameze în timpul ovulaţiei şi menstruaţiei şi se poate rupe şi sângera, sau poate forma ţesut cicatricial dureros. Aceste implanturi sau leziuni se dezvoltă anormal, provocând durere şi disconfort. Conform specialiştilor, această boală afectează cu precădere femei cu vârste între 25-40 ani. Nu reprezintă numai una din cauzele principale ale infertilităţii la femei, ci și a durerilor pelviene cronice şi a intervenţiilor chirurgicale ginecologice.

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauza endometriozei rămâne necunoscută, în ciuda progreselor înregistrate în domeniul medical. Unii experţi au dedus câteva posibilităţi, dar nimic definitiv nu a fost dovedit.

O posibilă teorie susţine faptul că, la menstruaţie, ţesutul menstrual este împins retrograd în trompele uterine, intră în cavitatea abdominală şi se implantează la nivelul pelvisului, determinând astfel simptomele endometriozei. În timpul menstruaţiei, ţesutul ectopic sângerează, la fel ca endometrul din interiorul uterului. Sângele din aceste regiuni poate cauza iritaţii ale ţesuturilor învecinate, care se inflamează. În timp, se formează chisturile şi ţesutul cicatricial. Majoritatea medicilor consideră că toate femeile trec printr-o formă de retrogradare a ţesutului menstrual în trompele uterine, însă cele care au probleme imunitare ajung să dezvolte endometrioză.

Conform altor teorii, există o predispoziţie ereditară de apariţie a endometriozei, celulele endometriale dezvoltându-se în afara uterului încă din perioada dezvoltării fetale. Odată ce femeia ajunge la vârsta adultă şi are menstruaţie, aceste celule devin leziuni care provoacă durere şi disconfort, scrie totuldespremame.ro.

Teoriile care învinuiesc bagajul genetic susţin că femeile care au mai avut cazuri de endometrioză în familie au mai mare şanse să aibă fete care să sufere de această boală.

Simptomele endometriozei ar putea fi următoarele:

  • dureri pelviene cronice sau intermitente;
  • dismenoree (menstruaţie dureroasă);
  • infertilitate;
  • durere în timpul raporturilor sexuale;
  • scaune dureroase;
  • oboseală;
  • sângerări abundente sau neregulate;
  • durere în timpul ovulaţiei;
  • probleme gastro-intestinale (constipaţie, diaree, balonare);
  • urinări dureroase;
  • dureri de spate.
Mai multe articole despre:
sănătate simptome infertilitate endometrioză