MENIU

Boala care apare noaptea și îți desfigurează chipul

Este vorba de pareza facială periferică, o afecțiune care debutează brusc, de obicei peste noapte, și este pusă de multe ori pe seama frigului sau a „curentului”. 

Medicul neurolog Adrian Barbu explică de ce apare această pareză și care sunt complicațiile ce pot apărea, dacă nu este tratată corect.

„Pacientă, 32 de ani, constată dimineața, la trezire, asimetrie facială severă: nu poate încreți fruntea, nu poate închide ochiul, nu poate zâmbi, nu poate umfla obrazul, toate pe partea dreaptă. Sună, vine rapid la clinică, diagnosticul este clar: PAREZĂ FACIALĂ PERIFERICĂ. După discutarea problemei, întrebarea lovește sec: „Domnule doctor, voi mai putea zâmbi vreodată?” „Sigur că da!”. Afecțiunea este relativ rară, afectând aproximativ 20 de persoane din 100.000. Cauza ei, frecvent atribuită „curentului” sau „frigului” (o regăsim descrisă ca paralizie facială a frigore), este de fapt mult mai frecvent virală, cel mai des fiind incriminat virusul Herpes Simplex, dar poate să apară și în otitele bacteriene, în boala Lyme, dar și posttraumatic sau ca sindrom paraneoplazic, în cancere. Debutul este brusc, uneori precedat de durere în zona urechii sau tulburări ale gustului, pacientul găsindu-se în situația în care jumătate de față nu mai poate fi controlată: ochiul rămâne deschis, colțul gurii căzut, nu poate fluiera, nu poate încreți fruntea. Diagnosticul cât mai rapid și o schemă terapeutică prompt instituită sunt calea către o recuperare completă și rapidă. Netratată corect, afecțiunea se poate solda cu trei mari complicații permanente: deficitul motor, hemispasmul facial și sindromul „lacrimilor de crocodil”. Mai exact, pacientul poate rămâne cu jumătate de față deformată, poate avea mișcări necontrolate ale jumătății de față afectate sau poate lăcrima abundent în timp ce mestecă”, a declarat medicul Adrian Barbu, scrie replicaonline.ro.  

Mai multe articole despre:
pareza neurolog pareza