MENIU

BIŞNIŢĂ CU OVULE, PE INTERNET. Culisele afacerii în România: "VÂND OVULE, CER 2.000 DE EURO"

O femeie din Capitală a încercat să-şi vândă ovocitele reporterilor Realitatea TV

Tinerele sărace din România au găsit o modalitate nesănătoasă de a face bani: îşi vând ovulele. Primesc în urma tranzacţiei până la 2.000 de euro, fără să ţină cont că procedura este ilegală în ţara noastră. Îşi postează anunţurile pe internet şi totul se derulează apoi ca la piaţă. În afacere sunt implicaţi medici şi spitale cunoscute. Urmăriţi în continuare un material filmat cu camera ascunsă de către o echipă Realitatea TV.

Nu mai e demult o noutate că în România din cauza sărăciei, zeci de oameni ajung să-şi vândă copiii sau propriile organe, pentru a face rost de bani.

Ioana, are 25 de ani. Am aflat că e dispusă să-şi vândă ovulele şi am contactat-o. La întâlnire a venit cu soţul şi fetiţa de doi ani pentru a ne convinge că are copil sănătos. A lăsat de înţeles că ştie întreaga procedură pentru o fertilizare in vitro deoarece este la cea de-a patra tentativă.

"O sa ne bage separat, prima dată pe voi doi, apoi pe noi doi, după care pe voi două şi o să ne pună întrebări. Ne cunoaştem de mult timp, dacă avem grad de rudenie. Şi ce trebuie să zicem? Astea o să ne sincronizăm pe parcurs  Patru, cinci luni de zile am nevoie de pauză pentru refacerea organismului.

Facem ceea ce facem pentru bani. Am avut o fată din Bucureşti, o fată directoare de firmă şi o fată din Tulcea. Cu toate trei când am vorbit aia s-a întâmplat. Rămâne pe 2.000? Da, da, da! Sub nicio formă mai puţin".

Pe internet este plin de astfel de anunţuri postate de femei, dispuse să-şi vândă ovulele. Cele mai multe au vârste între 20 şi 25 de ani. Tariful se învârte între 500 şi 2000 de euro.

"Nu am voie mai mult de trei la clinicile respective. Am dat de policlinica asta BEEP de a Griviţa şi mi-au zis ca in afara de astea 3 mai am voie sa fac inca. Eu va spun acelasi pret pe care l am spus tuturor fetelor. 2.000 de euro", a spus o donatoare.

Prin fertilizare in vitro, ovocitele, adică celulele reproducătoare feminine sunt fertilizate cu spermatozoizi, iar embrionul rezultat este introdus apoi în uterul femeii infertile. Şansele de reuşită ale unui astfel de transplant sunt de 35 la sută, spun specialiştii. Anul trecut, în România, prin acest procedeu medical, s-au născut peste 600 de copii, de trei ori mai mult decât în 2011, de exemplu.

"Am găsit donatoare pe internet, preţul cam o mie de euro. O mie de euro, doar că sunt unele care sunt şi mai scumpe, 1200, 1500, acuma depinde. Banii ăştia i-aţi dat persoanei respective în mână nu? Da, da, da. Depinde şi de vârstă şi de ovulele recoltate şi de mai multe. Deci nu vă garantează nimeni că o să reuşească. Poate să reuşească sau nu", a spus una dintre femeile care au apelat la o donatoare.

În România, legislaţia permite prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană şi transplantul acestora, DOAR în mod gratuit, fără dobândirea de foloase materiale. De la 3 la 10 ani pot sta după gratii atât cei care vând, cât şi cei care cumpără sau intermediază traficul cu ovule".

Fenomenul pare scăpat de sub control, iar autorităţile că au pierdut de mult această luptă.