MENIU

Beneficiile UIMITOARE ALE PLANTELOR BIBLICE. Horticultorii fac eforturi pentru relansarea producţiei

Cercetătorii Staţiunii Legumicole Buzău vor să cultive în serie lintea, bobul sau napul

Mai multe plante, vechi de mii de ani, cum ar fi lintea, bobul sau napul, vor fi reintroduse în cultura de serie, în această primăvară. Cercetătorii Staţiunii legumicole Buzău spun că pentru cultivarea acestora nu e nevoie de îngrăşăminte chimice, motiv pentru care sunt mai sănătoase iar cultivarea lor costă mai puţin.

Horticultorii buzoieni fac eforturi pentru relansarea producţiei plantelor tradiţionale precum ştirul, napul, lintea sau bobul. "Acesta este bobul. Da, e mai consistent, mai untos decat fasolea", a spus cercetătorul Costel Vânătoru.

Deşi de câteva decenii nu mai sunt în anuarul agricol, plantele denumite "biblice", datorită vechimii lor, au fost procurate de inginerii horticoli de la prieteni, ţărani şi legumicultori amatori. "Sunt valoroase pentru că sunt mai bine adaptate la conditiile noastre de mediu si sigur extindem gama de cultura si in alimentatie", a mai spus Vânătoru. "Bobul, lintea, cam tot ce au folosit stramosii nostril in alimentatie. Nemaiavand nevoie de pesticide, ierbicide, fabricandu-le singure se reduc si costurile de productie, dar sunt mai sanatoase pentru ca nu se mai acumuleaza nitrate, nitriti in plante", a spus Camelia Bratu, asistent de cercetare.

Legumele vechi sunt apreciate mai ales de agricultorii din mediul rural. "Tot ce e natural ne intereseaza pentru sanatatea noastra si a familiei", a spus un localnic. În ultimii doi ani, la Staţiunea Legumicolă s-au aclimatizat şi soiuri exotice de legume, cum ar castravetele mexican. Acesta este bun în special pentru diabetici, deoarece este plin de substanţe din care se fabrică insulina.

Proprietăţile miraculoase ale plantelor biblice