MENIU

Beneficiile morcovilor. Cum trebuie să-i mănânci ca să vindeci mai multe boli

Cunoaşteţi zicala despre doctorul ţinut departe de casă cu ajutorul unui măr pe zi? Fireşte! Chiar dacă asupra binefacerilor mărului nu ne îndoim, trebuie să vă spun că acest slogan este un artificiu de marketing inventat de producătorii americani de mere la începutul secolului 20.

Ei bine, mai învăţăm astăzi un slogan, care nu e niciun artificiu, ci o realitate. După modelul "portocaliul este noul roz", aflaţi că noul măr este... morcovul.

Despre beneficiile unui obicei pe care îl au tot mai mulţi români, acela de a mânca un morcov crud pe zi, se pot scrie tratate întregi. Ştie toată lumea că substanţa care dă culoare acestei legume îndrăgite de iepuri, carotenul, este responsabilă pentru nenumărate indicaţii terapeutice. De la acuitatea vizuală şi întărirea gingiilor la lupta împotriva cancerului.

Să le luăm pe rând! Pigmentul rosu-portocaliu, beta-carotenul, este transformat de organism în vitamina A, celebrul retinol. Acesta este vital în menţinerea sănătăţii pielii şi a ochiului, dar contribuie semnificativ si la creşterea imunităţii generale. Deoarece beta-carotenul este un puternic antioxidant, ne protejează împotriva radicalilor liberi, vinovaţi de apariţia a teribil de multe afecţiuni cronice.

Dacă fumaţi, morcovul reprezită o metodă de a atenua riscul de cancer pulmonar. Nu înlocuieşte renunţarea la acest obicei nociv, dar studii recente arată că aportul sporit de beta-caroten reduce riscul de a dezvolta maladia. Au fost descoperite şi alte forme de cancer a căror declanşare este prevenită, la fel de răspândite: cel mamar şi cel de colon. Morcovii întarzie şi declinul sistemului pulmonar, care intervine pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Exista foarte multe alte alimente care conţin beta-caroten, al căror consum nu mai face necesar aportul de suplimete nutritive: sparanghel, broccoli, varza chinezeasca, caise, grapefruit, arpagic, frunze de papadie, patrunjel, napi, mazare, cartofi dulci, dovleac si prune. Dar şi condimente: pudra de ardei iute, oregano şi boiaua de ardei. Nu veţi putea să le duceţi pe toate la muncă, dar un morcov nu este un bagaj prea mare. Conţine fibre, care ne ajută la îmbunătăţirea sistemului digestiv şi reduc nivelul colesterolului rău. Ceea ce diminuează, fireşte, riscul afecţiunilor cardiovasculare.

Ca să nu mai vorbim că morcovii induc rapid sanzaţia de saţietate, deci mâncăm mai puţin. În plus, accelerează metabolismul, deoarece conţin acid nicotinic, ceea ce ajută la arderea grăsimilor. De asemenea, sunt benefici la regerarea pielii, previn ridurile şi protejează pielea de razele ultraviolete. Îi puteţi consuma cruzi, sub formă de suc proaspăt sau fierţi.

Puteţi, de asemenea, să înlocuiţi garniturile de cartofi cu morcovi şi veţi observa că vă veţi simţi mult mai uşori după masă. Iar dacă renunţaţi din cand in cand la gogoşi pentru o mică gustare cu morcov ras şi un pic de lămâie veţi descoperi că pierdeţi şi câţiva centimetri de pe coapse.

Mai multe articole despre:
morcov Alexandra Pacuraru fresh refresh