MENIU

Americanii, îngrijorați de mutarea la Budapesta a băncii controlate de Kremlin

Teodorovici, reprezentantul României în boardul IIB

Banca Internațională de Investiții a Rusiei, al cărui sediu central s-a mutat recent de la Moscova la Budapesta, se află în mijlocul unui scandal peste Ocean. 

Mutarea de la Moscova la Budapesta a sediului Băncii Internaţionale de Investiţii (International Investment Bank - IIB) şi decizia autorităţilor ungare de a acorda un statut de imunitate diplomatică personalului acestei bănci au provocat nemulţumirea unui grup de senatori democraţi americani, relatează joi agenţia Reuters.

Într-o scrisoare din 24 septembrie postată pe website-ul senatorului Dick Durbin, semnată de mai mulţi senatori, ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, este întrebat dacă serviciile secrete maghiare au cooperat cu cele americane în monitorizarea activităţilor IIB şi a personalului acesteia din Ungaria, informează Agerpres.

''Mai mulţi dintre noi v-am scris anterior despre apărarea valorilor democratice americane şi a intereselor de securitate în raporturile cu guvernul autocrat al lui Viktor Orban, a cărui simpatie faţă de Rusia şi acţiunile sale sunt un motiv de preocupare considerabilă'', se arată în scrisoare.

Respectivii senatori americani mai menţionează că sunt ''profund îngrijoraţi'' de faptul că Ungaria a propus găzduirea băncii IIB, care este ''larg percepută ca o ramură a serviciilor secrete ruseşti şi al cărei preşedinte are vechi legături cu serviciile de informaţii ale Rusiei''. ''Relocarea IIB are implicaţii directe pentru SUA şi aliaţii din NATO'', mai susţin congresmenii semnatari ai scrisorii.

Într-un răspuns transmis agenţiei Reuters, banca a menţionat că ''nu va comenta asupra chestiunilor interne ale unei ţări nemembre'' a acestei instituţii financiare, din care SUA nu fac parte, adăugând că statutul acordat de autorităţile ungare personalului său de la Budapesta (circa 50 de angajaţi internaţionali), inclusiv privilegii precum imunitatea diplomatică, este ''absolut identic cu acela acordat fiecărei bănci multilaterale de dezvoltare din lume''.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Budapesta a declarat la rândul său că misiunea diplomatică ''nu comentează cu privire la corespondenţa dintre membri ai Congresului şi Departamentul de Stat''.

Banca Internationala de Investitii (IIB) este o instituţie financiară multilaterală, fondată în 1970 ca un FMI al blocului economic estic CAER. IIB are în prezent.

Banca susţine că presa o prezintă adesea în mod eronat drept o bancă rusească, amintind că printre membrii ei se numără state membre NATO şi UE.

Consiliul Băncii este cea mai înaltă autoritate a acestei instituţii, fiind compus din reprezentanţii statelor membre. Board-ul băncii este organul executiv, iar membrii acestuia sunt numiţi de către Consiliu. Auditul activităţilor BII este efectuat de Comisia de Audit, alcătuită din reprezentanţi ai statelor membre, numiţi de Consiliu, potrivit site-ului amintit.

Consiliul guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii a decis la sfârşitul anului trecut să mute cartierul general al instituţiei financiare de la Moscova la Budapesta, mutare efectuată anul acesta.

Eugen Teodorovici, acuzat că are imunitate de la Banca rusească

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în prezent guvernator al IIB ca reprezentant al statului român, a fost acuzat că beneficiază de imunitate diplomatică.

Senatorul PNL Florin Cîțu l-a acuzat în primăvară pe Eugen Teodorovici că are imunitate diplomatică acordată de Moscova, nu plătește taxe statului român pentru că este guvernator al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei și, mai mult, "încalcă legea penală deoarece nu are voie să ocupe alte funcții remunerate cât timp este membru al Guvernului României".

"La 1 iulie 2015 a fost semnat de guvernul României protocolul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia. A fost introdus în ședința de guvern de ministrul finanțelor publice de atunci… ghiciți cine? Oralndo de la Varadero, bineînțeles.

De ce era interesat Orlando să facă asta atunci? Citind protocolul înțelegeți imediat:

1. Reprezentanţii membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii, precum şi supleanţii lor beneficiază de următoarele privilegii şi imunităţi pe timpul îndeplinirii de către aceştia a obligaţiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii:

a) imunitate împotriva urmăririi judiciare şi administrative privind acţiunile întreprinse de către aceştia în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Această imunitate nu se aplică în privinţa răspunderii civile în cazul provocării de daune în accidente rutiere;

b) scutiri vamale privind bagajul personal identice cu cele care se acordă funcţionarilor diplomatici cu rang corespunzător din statul respectiv;

c) scutirea de la plata taxelor şi impozitelor directe privind orice sume băneşti care se plătesc reprezentanţilor sau supleanţilor acestora de către statul membru care i-a desemnat;

d) scutirea de orice obligaţii de stat", a spus la momentul respectiv senatorul liberal.

Ulterior, Eugen Teodorovici a dezmințit informațiile legate de neplata taxelor și cele despre încălcarea legilor românești.

Mai multe articole despre:
Banca Internationala de Investitii IIB