MENIU

Profesorii nu mai intră în grevă: Nu sunt întrunite condițiile legale

Profesorii nu vor intra în grevă, a anunţat sindicatul FSLI, întrucât nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală. Peste 1.000 de profesori din Sectorul 6 îşi afirmau că vor înceta activitatea luni, a declarat, pentru Mediafax, Radu Pisica, lider sindicat FSLI Sector 6. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei spune că nu vor fi probleme legate de organizarea examenului de Bacalaureat 2017.

Nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală

Conform hotărârii Colegiului Național al Liderilor F.S.L.I. din data de 31.05.2017, în perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizațiilor sindicale afiliate la federația noastră au fost consultați, prin referendum, pentru a-și exprima opțiunea cu privire la declanșarea grevei generale începând cu data de 12 iunie 2017.

În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că 45,67 % din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus ”DA” pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017, un număr de 27 de sindicate afiliate având între 50% și 86% opțiune pentru această formă de protest.

"În această situație, nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI. Trebuie să spunem răspicat următorul lucru: faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți de Legea salarizării! Nemulțumirea lor este profundă!", a conform FSLI.

Președintele FSLI Sector 6: A fost ratat "un moment cu care nu ne vom mai întâlni"

Greva sindicaliștilor din învățământ din sectorul 6 a durat doar două ore, deoarece conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a a anunțat luni dimineață că nu s-au întrunit condițiile pentru grevă, a declarat, pentru Agerpres, președintele FSLI sector 6, Radu Pisică.

"Nu mai e (grevă). A vrut FSLI să dea un comunicat mult prea devreme și sunt obligat să dau și eu un comunicat că greva încetează. Nu ne așteptam. Colegii mei erau în grevă, sălile sunt goale, dar atâta vreme cât am rămas singuri și conducerea FSLI a declarat că nu e grevă, că nu se întâlnesc condițiile, suntem obligați să încetăm greva. Am fost două ore în grevă", a spus Radu Pisică.

Întrebat dacă și alți sindicaliști au mai anunțat grevă luni, Radu Pisică a răspuns că nu, în pofida faptului că în sectorul sectorul 4 circa 87% dintre sindicaliști au votat pentru intrarea în grevă.

"Nu. Sectorul 4 a avut 87% procentaj și nu au intrat în grevă. De ce, nu știu. Județul Iași a intrat în grevă de avertisment. Am vorbit acum cu liderul și a intrat în grevă de avertisment, dar probabil că în urma comunicatului rămân doar cu greva de avertisment. 27 de organizații la nivelul țării, județe și sectoare, au avut procent între 50-86% și nu au intrat în grevă. Puteau să intre, fără să aștepte undă verde de la centru, dar nu au intrat", a mai spus liderul sindical.

Președintele FSLI Sector 6 a mai adăugat că a fost ratat "un moment cu care nu ne vom mai întâlni" și și-a exprimat speranța ca președintele României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea salarizării.

"Ne merităm soarta. Am ratat un moment cu care nu ne vom mai întâlni, iar dacă legea va fi promulgată, sper ca președintele să fie realist și să nu promulge această lege, dar dacă va fi promulgată, vom fi îngropați foarte mult timp de acum încolo. Vom fi iarăși pe ultimul loc în societatea românească, în vederea salarizării.", a mai spus acesta.

Profesorii din Sectorul 6 spunea că nu vor intra la ore

"De mâine dimineaţă (luni, nr.), de la ora 08:00, peste 1.000 de cadre didactice din Sectorul 6 vor înceta activitatea. Unii vor rămâne în cancelarie, alţii vor sta în clasă cu elevii fără a preda, însă sau a asculta şi a pune note. Nu se va încheia nicio medie, iar examenul de Bacalaureat, acolo unde membrii noştri sunt în comisie, cel mai probabil nu se va putea desfăşura. Este vorba de probele de competenţe. Este o situaţie foarte dificilă, nu vrem să facem rău nici elevilor, nici părinţilor, dar am ajuns bătaia de joc a acestui Guvern, sau mai bine-zis a acestui partid (PSD - n.r.). Salarizarea din educaţie, conform grilei propuse de Guvern, pe o scală de la 1 la 10 este 1,5 - 2,0. Nu mai putem accepta bătaia asta de joc. Au promis 20% creştere în luna iulie şi 30% în ianuarie anul viitor, iar acum s-au răzgândit. Noi nu mai acceptăm minciuni, de aceea am decis să declanşăm greva. Asta a rămas singură moastra măsură prin care putem să cerem să fim respectaţi şi să ne cerem drepturile", a declarat Radu Pisica, lider sindicat FSLI Sector 6.

Profesorii sunt nemulţumiţi de salariile din învăţământ şi de faptul că majorările salariale au fost amânate.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat în urmă cu câteva zile că angajaţii plătiţi de la bugetul de stat nu vor mai primi majorările salariale după calendarul stabilit iniţial.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, creşterea va fi de 25% pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferenţa de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

Varianta iniţială, cu care căzuseră de acord şi liderii sindicali, prevedea ca primele majorări să se aplice de la 1 iulie 2017. 

Nu vor fi probleme în desfăşurarea Bacalaureatului, dau asigurări oficialii Ministerului Educaţiei

Nu vor fi probleme în desfăşurarea Bacalaureatului, dau asigurări oficialii Ministerului Educaţiei, după ce sindicaliştii anunţaseră că cel puţin în sectorul 6 al Capitalei examenul ar putea fi afectat de greva profesorilor nemulţumiţi de noua Lege a salarizării. La rândul lor, şefii Inspectoratului Şcolar spun că nu au fost notificaţi în legătură cu protestul.

„Eu îi rog pe toţi părinţii să-şi trimită copiii la şcoală, rog toate cadrele didactice care sunt implicate în activităţile didactice să-şi desfăşoare aceste activităţi didactice, iar examenul de Bacalaureat, proba de competenţe digitale, de asemeni, se va desfăşura în condiţii normale”, a spus Pavel Năstase, ministrul Educației.

„Cert este că, luni, şcolile vor fi deschise, elevii vor merge la şcoală indiferent că se declanşează sau nu greva generală, iar examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale. Colegii mei inspectori din Sectorul 6 ţin legătura cu directorii şi în acest moment am informaţii că proba de competenţe digitale care e prevăzută a avea loc începând de luni se va desfăşura în condiţii normale”, a spus și Florian Lixandru, inspector general ISMB.

În Sectorul 6, mulţi părinţi au primit mesaje din partea dascălilor care nu îşi vor ţine orele mâine.

„Se pare că nu este clar calendarul sindicatului din învățămât așa că (...) mâine pot veni copiii la școală fără a face cursuri și numai cei care doresc. Cumva s-a anunțat. Știau unii părinți că este un protest al profesorilor și am fost anunțați”, spune un părinte, citat de digi24.ro.