MENIU

Avram Iancu, primul român care şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii

Avram Iancu, primul român care va traversa înot Canalul Mânecii

Un bibliotecar de 38 de ani, din Petroşani, şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii, antrenamentele pentru acest moment, ce va avea loc în prima parte a lunii august, fiind extrem de dure, deoarece distanţa dintre cele două maluri trebuie parcursă de sportivi doar echipaţi în slip, la o temperatură a apei ce nu depăşeşte 15 grade Celsius.

În cei aproape 200 de ani de la prima traversare a Canalului Mânecii, doar 900 de oameni au reuşit această performanţă, dar printre ei nu se află niciun român. Doresc să fiu primul român care va reuşi să înoate, cu succes, între cele două maluri ale Canalului Mânecii’, a declarat luni, bibliotecarul Avram Iancu, menţionând că a început pregătirile pentru acest moment încă din luna ianuarie, scrie financiarul.ro.

Până acum, el a alergat peste 2.000 de kilometri pe trasee de munte din Masivul Parâng, iar în urmă cu câteva zile a efectuat primul antrenament în apa rece a Lacului Știurţ, de lângă Petroşani, la o temperatură de circa 3 grade Celsius.

‘Am reuşit să înot doar cinci-şase minute, pentru că apa este foarte rece, dar trebuie să mă aclimatizez cu condiţiile pe care le voi întâlni pe Canalul Mânecii. Voi face mai multe asemenea sesiuni de pregătire, iar peste o lună voi încerca să înot în toate lacurile mari de acumulare din zonă. Cel mai greu va fi în lacul Vidra, pe care va trebui să-l pot trece de cel puţin cinci ori, fără oprire, pentru a totaliza astfel 40 de kilometri, cât estimez că voi înota în Canalul Mânecii’, a arătat Avram Iancu.

Până atunci, el va continua să înoate în apă foarte rece de cel puţin trei ori pe săptămână, iar zilnic va alerga câte cinci-şase kilometri în Parâng. La tot acest efort se vor adăuga câteva zeci de kilometri pe care-i va parcurge cu bicicleta, în fiecare zi, pe drumurile din vecinătatea Petroşaniului.

Traversarea Canalului Mânecii va avea loc în prima săptămână din luna august, atunci când petroşeneanul a fost programat de către Channel Swimming Asociation, singura organizaţie abilită să organizeze, să aprobe şi să ateste aceste încercări ale înotătorilor.