MENIU

Autostrada Comarnic-Braşov, o nouă amânare. "Lucrările, greu de suportat de la buget"

Ministerul Transporturilor anunţă că "Autostrada Comarnic - Brașov este necesară, însă a fost catalogată în urma dezbaterilor ca fiind greu de suportat de bugetul ţării".

"La solicitarea Premierului Victor Ponta, Ministerul Transporturilor urma să prezinte situaţia și decizia cu privire la realizarea Autostrăzii Comarnic - Braşov până în 15 februarie 2015. Acest subiect a fost supus dezbaterii publice, mass-mediei, Parlamentului, societăţii civile şi analizelor din partea partidelor politice și asociaţiilor profesionale. În urma acestora, au fost exprimate sute de poziţii divergente", anunţă un comunicat al Ministerului Transporturilor.

"Autostrada Comarnic - Brașov este necesară, însă a fost catalogată în urma dezbaterilor ca fiind greu de suportat de bugetul ţării", spune ministerul.

În acest context, au fost inițiate discuţii între reprezentanţii MT, CNADNR şi ai consorţiului câştigător.

„Am discutat cu consorţiul şi, în varianta în care vom reuşi să restructurăm proiectul şi să găsim un model financiar mai eficient în raport cu bugetul țării, pe care să-l aducem într-o zonă în care pot participa şi alte instituţii financiare internaţionale (BEI, BERD, IFC – cu care MT are programate discuții pe această temă) si dacă vom avea și o poziţie favorabilă şi din partea Eurostat, deci dacă găsim o astfel de variantă, care să fie acceptată de toată lumea, mergem mai departe. Daca nu, și se mențin datele actuale, va trebui să găsim o altă construcție a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului continuăm până în luna aprilie discuțiile cu partenerii din consorțiul Vinci-Strabag-Aktor”, spune Ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

La începutul anului 2014, CNADNR a încheiat un memorandum cu consorţiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevede concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov.  Durata contractului de concesiune este de 30 de ani, din care 4 ani construcţie şi 26 de ani operare şi întreţinere. Lungimea autostrăzii 53,22 km. Valoarea estimată pentru lucrările de proiectare şi construcţie – 1,828 mld. Euro (fără TVA).

Denise Rifai: Care este diferenţa dintre Dan Şova şi Ioan Rus?

Jurnalista Realitatea TV Denise Rifai nu reuşeşte să mai vadă vreo diferenţă între Ioan Rus şi fostul responsabil cu construirea autostrăzilor, Dan Şova. Rifai observă că proiectul autostrăzii rămâne în acest moment în aer, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor nu oferă o dată clară la care vom avea noi informaţii.

"Important e să amintim că noi, Realitatea TV, suntem cei care anul acesta, văzând zecile de mii de oameni încolonaţi pe această bucată de drum, Comarnic-Braşov, unde au petrecut câte şapte ore în medie de la Bucureşti la Braşov, noi suntem cei care am făcut presiuni pentru a vedea acel memorandum încheiat cu acest superconsorţiu", a spus jurnalista Realitatea TV, care a subliniat că suma estimată pentru proiect era una "fenomenală, de nesuportat de autorităţile române". 

"Pproblema e că nici acum nu ştim cum se va construi această bucată de autostradă. Practic nu mai vedem diferenţa dintr Dn Şova şi actualul ministru Ioan Rus, nu primim decât o nouă amînare", a mai spus Rifai.

Edi Pastia: Cum să fii ministru al Transporturilor şi să nu îţi fie ruşine să ieşi pe stradă?

Jurnalistul Realitatea TV Edi Pastia observă eşecul general al programului de construite de autostrăzi al României, dar şi dezamăgirea produsă de Ioan Rus.

"Toată lumea, inclusiv cei din Transporturi, am crezut că ministrul Ioan Rus este altceva. Ar fi trebuit să ne dea de gândit în momentul în care a spus că noi, bucureştenii, nu am vrut să facem autostrăzi. Ar fi trebuit să ne dea de gândit atunci când a acceptat să ducă mai departe un proiect cu aceeaşi actori ca acum în urmă cu câţiva ani. Nu în ultimul rând, masterplanul, un document care acum două luni arăta într-un fel, iar acum arată radical schimbat. La ce ne mai folosesc proiectele? La ce ne mai folosesc studiile de fezabilitate, care costă zeci sau sute de milioane de euro? Ritmul de construire de autostrăzi în România e de 16 km pe an. În masterplan se ajunge la 30 de km anual. Dacă ăsta e modul în care noi românii ne raportăm la lumea civilizată, atunci ne merităm soarta şi merităm să mergem pe drumuri precum DN1, E 85. În România s-au cheltuit şapte miliarde de euro şi s-au construit 400 de km de autostradă. Eu nu îmi imaginez cum să fii ministru al transporturilor sau fost ministru şi să nu îşi fie ruşine să ieşi pe stradă, să te plmbi pe drumurile ţării", a spus Pastia.

"În formula actuală nu există nicio şansă să se realizeze acets proiect. Totul trebuie luat de la capăt într-un mod serios şi responsabil. Adică alţi ani, alţi nervi şi bani pierduţi şi oameni care îşi vor pierde viaţa în accidente", a mai spus jurnalistul Realitatea TV.



Mai multe articole despre:
autostradă amânare Ioan Rus Comarnic Brasov