MENIU

Ministerul Transporturilor nu respectă legea pentru Autostrada A8, cea mai dorită din România

Ce se întâmplă cu autostrada A8

Lucrările la cea mai importantă autostradă din țara noastră, singura care are o lege specială, nu pot începe tocmai din cauza autorităților române, transmite Realitatea TV. Ministerul Transporturilor a avut la dispoziție o lună în care să deschidă licitația pentru Autostrada 8, dar nimic nu s-a întâmplat. Șefii de la Transporturi dau acum vina pentru întârziere pe birocrația românească, în timp ce Moldova strigă cu disperare ”vrem autostradă”!

Pe 7 noiembrie 2018, în Parlamentul României era adoptată Legea 291 pentru construirea Autostrăzii Unirii. La finalul aceleiași luni, președintele a promulgat actul normativ care prevede foarte clar: „Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii".

Termenul s-a scurs la finalul lui 2018.

"Înainte de Crăciun, am trimis la ANAP documentația în vederea scoaterii la licitație a studiului de fezabilitate. ANAP ne-a trimis documentația înapoi pentru niște completări, iar mâine trimitem, din nou, documentația completată la ANAP. Dacă este validată, apoi o postăm în SEAP", a declarat pentru Realitatea TV Alin șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Estimările specialiștilor arată că doar studiul de fezabilitate va fi gata peste doi ani.

Lucrările la viitoarea autostradă ar putea fi gata peste 10 ani, arată estimările CNAIR.

Nu știm când A8 va fi gata, dar știm cât vom plăti. Aproximativ 30 de lei la fiecare 100 de kilometri parcurși.

Șoseaua va avea o lungime de 320 de kilometri și va lega orașele Tg. Mureș - Tg Neamț - Iași - Ungheni. Construcția va costa 8,9 miliarde de euro.

Mai multe articole despre:
autostrada A8 autostrada moldova