MENIU

Cum ajungi falit fără să știi după o excursie cu mașina în afara țării

<p>Amenzile ajung acasă &icirc;naintea ta</p>

Dacă nu ești atent la regulile de circulație din străinătate, te poți trezi la întoarcerea în țară cu un teanc de amenzi auto care te așteaptă în căsuța poștală.

Soferii care incalca regulile de circulatie atunci cand conduc pe drumurile publice din alte state membre ale Uniunii Europene sunt sanctionati de autoritati, iar amenzile sunt trimise direct la domiciliul acestora, potrivit unor noi dispozitii comunitare intrate recent in vigoare.

Concret, atunci cand circula in afara tarii, soferii pot fi amendati pentru opt contraventii, dupa cum urmeaza:

excesul de viteza (depasirea limitelor de viteza conform legislatiei statului prin care se circula);
nefolosirea centurii de siguranta (inclusiv nerespectarea obligatiei de a utiliza dispozitive de siguranta pentru copii);
nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
conducerea sub influenta alcoolului;
conducerea sub influenta drogurilor;
nefolosirea castii de protectie (in cazul motociclistilor);
folosirea unei benzi interzise (de exemplu, o banda de urgenta sau una destinata transportului public de persoane);
folosirea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii (exceptand situatiile in care sunt utilizate dispozitivele "hands free"/"maini libere").

Sanctiunile pentru nerespectarea regulilor de circulatie sunt aplicabile pentru contraventiile savarsite de soferi pe teritoriul statelor membre UE, dar si pe teritoriul altor state, daca exista in acest sens acorduri incheiate cu Uniunea. Pana la adoptarea noului act normativ european, Danemarca, Irlanda si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord erau exceptate de la aplicarea acestor reguli.

Mai multe pe AvocatNet.ro.

Mai multe articole despre:
soferi maşini permis auto amenzi auto