MENIU

Asociațiile de pacienți, revoltate de decizia guvernului Cîțu de închidere a spitalelor

Salon spital

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice este revoltată de modul în care guvernul Cîțu a decis, intempestiv, să sisteze timp de o lună internarea pacienților cronici.

„Chiar dacă ei poate nu sunt o urgență majoră, vor deveni cât de curând dacă nu au acces la îngrijiri medicale și monitorizare. Reamintim autorităților că 88% dintre pacienții tratați cu cancer au decedat în 2020, potrivit unor date și declarații oficiale și 25% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic”, au transmit asociațiile, într-un comunicat.

În aceste condiții, reprezentanții pacienților solicită revenirea asupra deciziei de pe 4 octombrie și găsirea altei variante pentru a le acorda tratament bolnavilor COVID, fără însă a pune în pericol viața pacienților cronici.

”Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităților să închidem din nou spitalele pentru pacienții cronici. Pandemia nu va pleca așa ușor, iar pacienții cronici vor plăti, unii chiar cu viața. În plus și statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Și Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) atrage atenția că pacienții cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar daca nu pot fi încadrați în categoria urgențe majore. Fără investigații și tratament adecvat, în câteva săptămâni ajung la deces.