MENIU

ASF caută documente Astra din perioada CSA, la cererea procurorilor. Unele acte nu sunt în arhivă

În cadrul Autorității de Supraveghere Financiară a fost constituită o comisie care caută mai multe documente referitoare la activitatea Astra Asigurări, majoritatea din anul 2008 când piața era controlată de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor. Actele, solicitate punctual de procurorii DNA, nu au putut fi identificate în totalitate pe căile uzuale, acesta fiind și motivul pentru care a fost nevoie de o comisie specială.

Unele dintre dosare nu au fost găsite deloc în arhivă, în timp ce altele sunt incomplete sau conțin  informații diferite de cele cuprinse în opisul atașat, scrie Profit.ro.

Astra Asigurări se află în procedură de faliment din august 2015 și a fost în administrare specială în perioada februarie 2014 - august 2015. Pe numele Astra și a acționarului companiei, omul de afaceri Dan Adamescu, ar fi fost formulate mai multe plângeri penale de către ASF (în perioada în care era condusă de către Dan Radu Rușanu) și de către KPMG, actualul lichidator al companiei, mai susțin sursele Profit.ro.

În prezent, Dan Adamescu și o parte a fostei conduceri Astra sunt urmăriți penal într-un dosar legat de o posibilă devalizare a companiei. Prejudiciul invocat de procurori se apropie de 900 de milioane de lei. După cum a mai arătat Profit.ro, DNA ar fi cerut documente la ASF încă din decembrie 2015.

La solicitatarea Profit.ro legată de documentele rătăcite sau incomplete, ASF a spus doar că "sunt chestiuni de organizare internă, care nu se dezbat în public".

Sunt căutate inclusiv fișe de post ale unor foști angajați CSA

Potrivit sursei citate, majoritatea documentelor solicitate sunt din 2008, când piața asigurărilor era controlată de CSA. În acea perioadă, la conducerea Comisiei se afla Angela Toncescu, în prezent cercetată penal în dosarul Carpatica. Procurorii ar fi solicitat, printre altele, fișe de post ale unor angajați CSA. Unele dintre aceste fișe nu au putut fi găsite deloc și este luată în calcul inclusiv ipoteza că ele au fost sustrase sau distruse.

Au mai fost cerute și decizii ale Consiliului CSA sau procese verbale de constatare rezultate în urma controalelor de la Astra Asigurări. Pe de altă parte, există și posibilitatea ca documentele să se afle în arhive diferite de cele unde ar fi trebuit să fie în mod normal sau ca actele să fi fost pierdute în momentul transferului de la CSA la ASF.

Perioada care intră în atenția procurorilor ar putea merge până în 2003, anul în care Astra a fost preluată de către Dan Adamescu, au mai spus sursele. Din 2008 și până la desființare, CSA a fost condusă de Angela Toncescu, Constantin Buzoianu și Daniel Tudor. Ulterior, ASF, care a înglobat și CSA, a fost condus de Dan Radu Rușanu (trimis în judecată și achitat pe fond) și Mișu Negrițoiu.

Mai multe articole despre:
asigurări ASF