MENIU

Arme și substanțe periculoase, confiscate de polițiști: 6.000 de arme și 559 de kg de explozivi

Polișiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au indisponibilizat în cursul anului trecut aproape 6.000 de arme, 559 de kilograme de explozivi, peste 126.000 de articole pirotehnice, 24 de tone de substanțe toxice și 64 de tone de deșeuri periculoase.

“La data de 28 ianuarie a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliției Române a avut loc un briefing de presă susținut de domnul chestor de poliție Marinescu Niculae, șeful Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române”, se arată într-un comunicat remis de IGPR.

Au fost prezentate date și statistici referitoare la activitatea din domeniul armelor, rezultatele acțiunii naționale Foc de Artificii, precum și ultimele modificări legislative în domeniu.

Astfel, la nivel național sunt înregistrați 157.000 de deținători de arme, dintre care 74.000 de arme letale, iar 83.000 de arme neletale.

Pe parcursul anului trecut, au fost eliberate 5.540 de permise de armă și au fost anulate drepturile de a purta armament pentru 5.996 de persoane.

A scăzut numărul infracțiunilor sesizate, din competența Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, de la 6.946 în anul 2014, la 6.520 în 2015.

Astfel, în domeniul deținerii de armament contrar prevederilor legale, au fost înregistrate 4.214 de infracțiuni, în domeniul braconajului cinegetic au fost sesizate 617 infracțiuni, iar în domeniul substanțelor periculoase, au fost sesizate 1.285 de infracțiuni.

De asemenea, în anul 2015, au fost cercetate 3.892 de persoane, iar față de 95 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Au fost ridicate 5.984 de arme, dintre care 671 deţinute ilegal, 559 de kg. de explozivi propriu-zişi, 126.531 de articole pirotehnice  , 24.590 de substanţe toxice, 163.982 de produse de protecţie a plantelor, 64.113 kg. de deşeuri periculoase și 77 de kg. de mercur.

În anul 2015, au fost înregistrate 73 de evenimente produse cu arme, față de 113 uzuri ilegale înregistrate în anul 2014.

Acțiunea națională  „Foc de Artificii”:

Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cu sprijinul Direcţiei de Ordine Publică şi Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, au demarat, la data de 20 noiembrie 2015, acţiunea naţională ,,Foc de Artificii”.

Acţiunea a vizat verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice şi a avut ca scop prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei din domeniu.

La activităţile de verificare şi control au participat şi specialişti din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă şi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Activităţile s-au desfăşurat în baza planului de acţiune ,,Sărbători de Iarnă în Siguranţă!”, aprobat de ministrul afacerilor interne, domnul Petre Tobă.

Astfel, au fost efectuate 3.833 de controale, în urma cărora au fost constatate 1.518 infracțiuni, iar pentru comiterea acestora au fost cercetate – 2.025 de persoane.

De asemenea, au fost aplicate 40 de contravenții, în valoare de 37.500  și au fost confiscate 125.452 de kg. de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 5.000.000 de lei.

Modificări ale legislației privind regimul armelor și munițiilor:

La data de 15 ianuarie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 319/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor şi al muniţiilor, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial al României din data de 15 decembrie 2015.

Actul normativ a urmărit eliminarea deficienţelor constatate în aplicarea Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată.

Acesta a vizat reglementarea unor segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere şi acordarea de competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme, precum şi sporirea protecţiei ordinii publice, siguranţei naţionale, vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor, concomitent cu simplificarea procedurilor administrative şi reducerea birocraţiei.

Elementele de noutate constau în stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine.

De asemenea, colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă;

Totodată, conform noilor reglementări, au fost implementate, atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, precum și procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor și procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.

De asemenea, a fost instituită obligaţia unităţilor medicale şi psihologice de a ţine evidenţa şi de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.

În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioada şi condiţiile în care persoanele fizice, ce au calitatea de instructor în poligonul de tragere îşi pot desfăşura legal această activitate.

O nouă reglementare face referire la procedura acordării certificatelor de dezactivare, precum şi a certificatelor de transformare a armelor de foc în arme de recuzită.

Totodată, a fost reglemementată și procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu.

Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vânătoare.