MENIU

Anghel, BVB: Banii din Pilonul II mișcă bursa. 7,8 milioane de români au acțiuni de 2 miliarde euro

Fondurile de pensii private Pilon II reprezintă cei mai mari investitori instituționali în piata de capital din România, a declarat, în exclusivitate, Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București. Potrivit acestuia, investitiile în acțiuni listate la bursa locală sunt în jur de 2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă circa 20% din totalul acțiunilor posibil a fi tranzacționate. 

Mai exact, dacă raportăm această sumă la cei 7,8 milioane de români care cotizează lunar la Pilonul II, rezultă că fiecare beneficiar are investiți circa 256 de euro în cele mai mari companii listate de la noi. Principalele investiții sunt în cele mai mari și bine cotate companii listate la Bursa de Valori București. Este vorba de șase companii cu acționariat majoritar privat, SIF 2 Moldova, SIF 5 Oltenia, Fondul Proprietatea, și trei companii cu acționariat majoritar de stat. În total, în primii 12 emitenți în funcție de expunere, Pilonul II a plasat peste 6,85 miliarde de lei (1,45 de miliarde de euro). Astfel, românii au acțiuni la Banca Transilvania, Electrica, BRD Groupe Societe Generale, Romgaz sau Petrom.  

Potrivit lui Lucian Anghel, firmele românești s-au listat și s-au finanțat pe bursă, în ultimii zece ani, ca urmare a creșterii și extinderii investițiilor în acțiuni românești ale fondurilor de pensii private. ”Creșterea consistentă a valorii de piață a companiilor listate la bursă în ultimul deceniu a condus implicit la majorarea avuției naționale a României și ca urmare a sporirii investițiilor fondurilor private de pensii”, a explicat președintele BVB. 

Acesta mai spune că, în marea majoritate a țărilor cu piețe de capital funcționale, companiile locale pot atrage capital prin intermediul bursei pentru a-și dezvolta afacerea, respectiv să facă angajări și să se extindă. ”Oferirea antreprenorilor locali a cât mai multor alternative de finanțare, pe lângă creditul bancar, reprezintă un mare plus pentru orice economie, care poate astfel să-și finanțeze potențialul maxim de dezvoltare”, spune Anghel.

Însă, experiența covârșitoare a majorității pietelor de capital din lume, explică oficialul BVB, demonstrează că un antreprenor local poate atrage capital prin intermediul bursei locale exclusiv de la investitorii din țara respectivă. ”Concluzia este că atragerea de capital prin ( orice) bursă de către un antreprenor local nu se poate realiza decât dacă există o bază locală de investitori. ”În cazul României, cel mai mare furnizor de capital prin intermediul bursei îl reprezintă Pilonul II”, explică Anghel.

Și bugetul de stat o duce mai bine în acest proces investițional.

”Conform studiilor internaționale, companiile listate plătesc mai multe taxe și impozite către bugetul de stat deoarece nu au ca obiectiv optimizarea fiscală agresivă, optimizare care ar afecta valoarea de piață a companiei”, a mai spus Anghel.

”Fără Pilonul II de pensii, nu s-ar fi putut finaliza tranzacții de atragere capital de sute de milioane de lei, de către companii românești prin bursă, în ultimii 5 ani”, a explicat șeful BVB. 

Trei avantaje ale Pilonului II pe care românii trebuie să le știe 

Pilonul II reprezintă cea mai mare acumulare de capital investițional instituțional autohton din România, explică Lucian Anghel. ”Orice țară din lume ar trebui să stimuleze cât mai mult acumularea de resurse interne de finanțare a propriei dezvoltări și astfel reducerea dependenței de capitalul străin care este extrem de volatil. Este interesul strategic național al Romăniei să reducem dependența de împrumuturile externe”, spune președintele BVB.  Datoria externă a României a ajuns la circa 100 miliarde de euro. Dacă raportăm această sumă la o dobândă de 3% pe an, reiese că cel puțin 3 miliarde de euro se cheltuiesc doar pe dobânzi pentru aceste împrumuturi. 

În opinia lui Lucian Anghel, românii care sunt participanți la Pilonul II au beneficiat, în ultimii 10 ani, de randamente investiționale foarte bune, ca medie anuală peste nivelul dobânzilor bancare și inflație. ”Sumele acumulate și care se vor mai acumula, direct legate de contribuția fiecăruia, sunt multiplicate prin intermediul investițiilor realizate de fondurile private de pensii. Administratorii fondurilor private de pensii fac ca economiile românilor astfel strânse să fie investite profitabil. Astfel, economiile le pot asigura un nivel decent de trai, la pensie”, a explicat Anghel. 

Oficialul BVB mai tarage atenția asupra unui lucru unic pe care Pilonul II îl oferă, respectiv posibilitatea de a moșteni sumele. ”Acești bani din Pilonul II se moștenesc în eventualitatea nefericită în care, înainte de vârsta de pensionare survine decesul participantului. Astfel, ce s-a acumulat nu se pierde ci se moștenește.

Pilonul II are nevoie de predictibilitate și stabilitate. O campanie realizată cu sprijinul Romanian Business Leaders, Coaliția pentru Dezvoltarea României și Camera de Comerț Americană în România pentru susținerea Pilonului II. Detalii pe: www.pilonuldoi.ro

 

Mai multe articole despre:
pensii bursă pilonul doi