MENIU

Angajatorii, disperați să facă recrutări în următoarele 3 luni. Efectul de bumerang al "exodului"

Criză pe piața muncii
<p>Studiul ManpowerGroup</p>
<p>Studiul ManpowerGroup</p>
Rom&acirc;nia, pe primul loc &icirc;n Europa după intențiile de angajare

Planurile de angajare din ultimul trimestru din 2018 sunt, în România, cele mai optimiste din Europa și în topul celor mai optimiste din lume, potrivit celui mai recent studiu ManpowerGroup. Din păcate, firmele se confruntă cu o criză majoră de personal calificat și necalificat.

Angajatorii din România sunt hotărâți să facă recrutări semnificative în intervalul octombrie - decembrie 2018.

Astfel, Previziunea Netă de Angajare din trimestrul IV/2018 este de +19%, cea mai puternică din ultimii zece ani, arată studiul ManpowerGroup.

Din acest punct de vedere, România este pe primul loc în UE și în top 5 la nivel mondial, după intențiile de angajare, mult peste planurile de angajări din India (13%) sau China (6%).

Din nefericire, România ocupă primul loc și în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi în străinătate. Semnalul de alarmă a fost tras ieri de Banca Naţională a României, care arată că cei care aleg să plece sunt mai ales românii care au un impact direct asupra pieţei muncii.

Aproape un sfert (24%) dintre cei 627 de angajatori români chestionați de ManpowerGroup raportează că au în vedere creșteri de personal, în timp ce 9% intenționează scăderea numărului total de angajați.

Intențiile de angajare sunt pozitive, în mai mică sau mai mare măsură, în toate cele opt regiuni și zece sectoare industriale analizate.

Angajatorii din regiunea Sud sunt cei mai optimiști din țară, raportând o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din ultimii zece ani.

Angajatorii prevăd creșteri ale numărului total de angajați indiferent de sectorul de activitate pe care îl reprezintă. Cei mai optimiști sunt angajatorii din sectorul Construcții, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +36%.

În același timp, aproape 20% din românii cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi 64 de ani, adică populaţia-ţintă pe piaţa muncii, trăiau în 2017 în altă ţară din UE. Este cel mai ridicat procent dintre cele 28 de ţări, potrivit studiului „Raportul asupra inflaţiei", realizat de BNR.

Ponderea este una importantă, în condiţiile în care media în UE este de 3,8%. Mai exact, următoarele state în clasamentul migraţiei sunt Lituania, Croaţia, Portugalia, Letonia şi Bulgaria – state care înregistrează ponderi cuprinse între 10% şi 15%.

Mai multe articole despre:
manpower group