MENIU

Anca Alexandrescu: „Domnule Grindeanu, să-l dați afară și pe Bogdan Mândrescu! A lucrat pentru o firmă din China”

Foto arhivă

Realizatoarea Anca Alexandrescu a criticat decizia autorităților române de a tăia finanțarea pentru cercetare științifică a patru universități importante din România în cazul în care nu vor pune capăt parteneriatelor cu Institutul Confucius, considerat ca un instrument de propagandă a statului comunist chinez.

Realizatoarea emisiunii CULISELE STATULUI PARALEL spune că și secretarul de stat Bogdan Mândrescu ar trebui dat afară, pentru că a avut legături cu firme din China.

Bogdan Mîndrescu, secretar de stat la Ministerului Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a fost consultant în România pentru compania Inspur Shandong Group din China, controlată de Partidul Comunist Chinez.

În timp ce acorda consultanță companiei din China, Bogdan Mîndrescu era șeful de cabinet a lui Răzvan Cuc, în mandatul acestuia de secretar de stat la Transporturi. Șeful de cabinet nu a menționat în declarațiile de avere banii pe care i-a încasat de la chinezi. Grupul Inspur a fost trecut pe „lista neagră” a Departamentului Apărării al SUA în anul 2020 pentru a contracara strategia de dezvoltare a complexului militar – civil al Republicii Populare Chineze, care sprijină obiectivele de modernizare ale armatei chineze prin asigurarea accesului acesteia la tehnologii și expertiză avansate.

Bogdan Mîndrescu și-a început cariera la Bancpost, în anul 2007. A lucrat un an drept consultant de vânzări credite. În CV-ul său nu menționează ce a făcut în perioada 2008 – 2011. Însă, în ianuarie 2011, îl regăsim încadrat ca director economic la firma Agregate Interinvest. Acolo a lucrat timp de trei luni, apoi s-a dus ca economist la Formenerg.

La Formenerg a lucrat doar opt luni, după care a fost detașat pe funcția de consilier la Serviciul Protocol din cadrul Ministerului Economiei. Se ocupa de „organizarea de evenimente, comisii mixte și bilaterale”. Asigura logistica necesară întâlnirilor la cabinetul ministrului Economiei și colabora cu Serviciul de Pază și Protecție (SPP) „în vederea realizării unor acțiuni ce impuneau un protocol special de securitate”. În plus, păstra legăturile „protocolare cu omologii ministrului din țară și străinătate”.

A stat pe funcție până în martie 2012. În toată această perioadă, Ministerul Economiei a fost condus de pedelistul Ion Ariton, precedat de ministrul Lucian Nicolae Bode, actualul ministru al Afacerilor Interne.

Patru universități ar putea rămâne fără bani de cercetare dacă nu renunță la colaborarea cu Institutul Confucius

Patru universități importante din România riscă să piardă finanțarea pentru cercetare științifică din România în cazul în care nu vor pune capăt parteneriatelor cu Institutul Confucius, considerat ca un instrument de propagandă a statului comunist chinez. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat de către un grup de parlamentari aparținând PNL și PSD.

Proiectul a fost redactat de către deputatul PNL Pavel Popescu, iar printre susținătorii săi figurează fostul ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, fostul secretar general al PNL Robert Sighiartău, precum și șefa Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Laura Vicol-Ciorbă (PSD).

La nivel global, funcționează circa 500 de Institute Confucius, deschise cu sprijinul Ministerului Educației din China și cu finanțare de la Departamentul de Propagandă al Partidului Comunist Chinez. Patru dintre ele se află în România, funcționând în parteneriate cu Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Transilvania din Brașov.

Teoretic, aceste institute ar urmări promovarea limbii, culturii și civilizației chineze în lume, pe modelul institutelor culturale obișnuite în țările occidentale. Însă în lumea occidentală au apărut temeri că Institutele Confucius sunt folosite ca instrumente de propagandă ale regimului comunist de la Beijing în alte țări sau chiar ca oficine de spionaj în țările gazdă.