MENIU

AMENDĂ usturătoare pentru BOOSTER: 10.000 de lei pentru vaccinare cu AstraZeneca - Unde s-a întâmplat

Vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca Foto: Profi Media

Vaccinarea greșită cu AstraZeneca din Neamț s-a lăsat cu o amendă imensă: 10.000 de lei au primit cei de la centrul de vaccinare din comuna Cordun. Situația din Neamț nu a fost însă singulară, fiind întâlnită și în alte localități din țară în ultimele zile.

Coordonatorul centrului de vaccinare din Cordun, unde trei persoane au fost imunizate cu doza a treia cu serul de la AstraZeneca, deşi la primele doze au primit alt vaccin, a fost amendat de DSP Neamţ cu 10.000 lei.

DSP Neamț a terminat miercuri ampla anchetă la centrul de vaccinare din comuna Cordun, județul Neamț, unde a fost greșit administrată a treia doză - booster-ul. La începutul  după ce trei persoane au cerut să fie vaccinate cu serul AstraZeneca la doza a treia iar cadrele medicale i-au și imunizat deși booster-ul se face în țara noastră doar cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Un alt caz identic a fost descoperit și în Brașov.

"A fost finalizată cercetarea situaţiei întâlnite în cadrul centrului de vaccinare unde s-a remarcat faptul că 3 persoane au fost vaccinate cu doza 3 de vaccin AstraZeneca. Echipa de control a aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei coordonatorului centrului de vaccinare pentru nerespectarea prevederilor instrucţiunilor privind vaccinarea, în vigoare", a declarat directorul DSP Neamţ, Radu Firăstrău, într-un comunicat de presă, potrivit stiri-neamt.ro.
DSP Neamţ a reamintit că, potrivit instrucţiunii CNCAV nr. 242, în România se poate efectua, din data de 28 septembrie, o doză de rapel (booster) numai cu Pfizer sau Moderna la toate persoanele care au fost vaccinate cu două doze din vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, după cel puţin 6 luni de la administrarea dozei a doua.

Deși de aproape o lună este în vigoare această instrucțiune, în numai 3 zile, între 22 și 24 octombrie au fost administrate 9 doze de AstraZeneca drept booster, în locul unui vaccin pe bază de ARN mesager, potrivit deciziei aprobate în România. Datele se regăsesc chiar în buletinele de vaccinare publicate zilnic de Comitetul de coordonare a vaccinării (CNCAV).