MENIU

Alimentația anticolesterol: ce ne recomandă specialiștii

Dieta echilibrată, săracă în grăsimi de origine animală, este prima recomandare a medicului pentru persoanele cu dislipidemie. Adoptând o astfel de alimentație valorile grăsimilor în sânge se pot normaliza, evitându-se inclusiv administrarea de medicamente.

De ce principii trebuie să ții cont

-    Limitează sau evită consumul de grăsimi de origine animală (saturate), care cresc nivelul colesterolului „rău“: carne, brânzeturi, unt, mezeluri.

-    Mizează pe grăsimile „bune“: polinesaturate (ulei de soia, de floarea-soarelui, de porumb – sursă de acizi grași Omega-6 și ulei de pește, bogat în acizi grași Omega-3) și mononesaturate (nuci, arahide, ulei de măsline). „Grăsimile vegetale mononesaturate şi polinesaturate de calitate şi în cantităţi moderate trebuie să reprezinte majoritatea grăsimilor consumate“, recomandă medicul Adrian Copcea.

-    Limitează și consumul de grăsimi vegetale hidrogenate. Prin procesul de higrogenare, uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei. Grăsimile hidrogenate sunt prezente în produsele fast-food, produsele de patiserie, margarină, dulciuri.

-    Consumă pește de 2-3 ori pe săptămână (macrou, somon, ton, hering).

-    Taie de pe listă și alcoolul și zahărul, care nu oferă nutrimenți, dar conțin multe calorii.  

-    Include zilnic în dietă cereale integrale, legume și fructe. „Consumul de fructe şi legume trebuie încurajat la persoanele cu hipercolesterolemii, atât datorită acțiunii directe asupra colesterolului, cât şi altor efecte prin care ele scad riscul bolilor cardiovasculare“, afirmă medicul Adrian Copcea.

 

Află ce alimente este bine să eviți dacă ai probleme cu colesterolul AICI

Mai multe articole despre:
sănătate medici alimente colesterol