MENIU

ALERTĂ! Peștele radioactiv din supermarket pe care toată lumea îl mănâncă

Specialiștii în igiena alimentară au dat startul unei campanii de educare a populației în vederea înțelegerii etichetelor și a informației pe care acestea le conțin. De data aceasta, alerta vine cu privire la conservele de ton, consumatorii trebuie să fie foarte precauți cu privire la proveniența acestui pește, întrucât foarte multe capturi au fost făcute în zone radioactive, scrie doctorulzilei.ro.

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton distribuite de către: Interbrands Marketing & Distribution, Defne Selos, Serpico Trading, De Silva Exclusiv, Tymbark Maspex Romania, Garom Food, Ivico Total Distribution, Whiteland Import-Export, Nordic Import Export, Parma Food Group Distribution, Mico Total Distribution, Queen Monaco Services, Safeway International, Hame Romania, Dinadi si Cyrom Romania. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziții în cunoștință de cauză

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

În urmă cu şase ani (11 martie 2011), urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului.

Reprezintă radiaţiile rezultate în urma dezastrului de la Fukushima o problemă? Părerile sunt împărţite, cert este că, în fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în apele oceanului Pacific, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux. Nu este un dezastru comparabil cu altul, de aceea trebuie să fim precauți.

Mai multe articole despre:
radioactiv peşte