MENIU

Alegerile parlamentare, coșmar pentru mediul de afaceri. Ce spune președintele Camerei de Comerț

Declaraţie surprinzătoare a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României. "Alegerile parlamentare reprezintă cel mai mare coşmar al mediului de afaceri", a declarat Mihai Daraban, la Realitatea TV.  Acesta a prezentat mediul dificil în care trebuie să se descurce investitorii. 

Chiar dacă nu se vede într-o funcţie în cabinetul Cioloş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, şi-a exprimat disponibilitatea pentru a sprijini noul guvern. A tras şi un puternic semnal de alarmă, ca urmare a ultimelor pomeni pregătite de aleşi.

”Vom oferi expertiza noastră încât lucrurile să meargă bine din punct de vedere economic. Sper ca domnul Cioloș să reanalizeze toate aceste masuri, cresterea cu 10% a salariilor bugetarilor, pensii speciale, toate acestea care o să ne ducă la anul la un deficit de 3,8-4%. Sper ca acest guvern să reanalizeze aceste lucruri și să ne prezinte situația exactă, cum stăm, pentru că nu vrem ca aceste măsuri să ni se ia prin 2017 sau 2018, că aici e problema”, a declarat Mihai Daraban, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

DARABAN a prezentat şi o serie de cifre sumbre din mediul de afaceri românesc. ”Daca la peste 100 milioane de euro cifră de afaceri avem 275 societăți la nivel national, din acestea doar 89 sunt românești, dar private, cu capital integral românesc si cu capital de stat. Daca le scoatem pe cele de stat ajungem la 49 de jucatori firme private cu capital integral românesc peste 100 de milioane de euro. Anul trecut erau 55 – 6 au murit – nu. 6 probabil s-au dus la cifra de afaceri intre 50 si 100 de milioane de euro”, a mai declarat Daraban.

La fel de prost stăm şi când vine vorba de mărfuri vândute peste hotare. Ca situaţia să se îmbunătăţească, spune şeful Camerei de Comerţ, e nevoie de o legislaţie pe măsură. ”Nu in ultimul rand legea lobby-ului, care trebuie pusă pe tapet, nu se paote asa... nici vanatoarea asta nu mai merge”, a mai precizat Daraban. 

Preşedintele Camerei de Comerţ a mai explicat, la Realitatea TV, că atunci când încearcă să promoveze investitorilor mediul de afaceri din România, una dintre primele întrebări pe care le primeşte e legată de predictibilitate. O întrebare la care cu greu poate da un răspuns.