MENIU

Actorul de comedie Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: S-au deschis birourile de vot pentru al doilea tur

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii alegătorilor faţă de puterea actuală, conform unui sondaj la ieşirea de la urne, citat de AFP şi DPA.

Umoristul de 41 de ani a obţinut 73,2% din sufragii, comparativ cu 25,3% pentru rivalul său de 53 de ani, conform acestui sondaj realizat la ieşirea de la urne de consorţiul 'Exit Poll National' care reuneşte trei institute de sondare a opiniei publice.

Zelenski, care a devenit cunoscut ca interpret al unui candidat fictiv într-un show de televiziune extrem de popular, s-a prezentat în campanie ca o alternativă la un sistem politic a cărui imagine a fost afectată de corupţia puternic înrădăcinată în Ucraina.

"Am reuşit împreună. Nu vă voi dezamăgi niciodată", a spus Zelenski, într-un discurs după anunţarea exit-poll-ului, susţinut în cartierul său general de campanie, unde a ieşit imediat pentru a le mulţumi susţinătorilor.

 

Birourile de vot s-au deschis la ora 05.00 GMT şi se vor închide la ora 17.00 GMT, primele rezultate în urma sondajelor de la ieşirea de la urne urmând să fie anunţate imediat după încheierea scrutinului, iar primele rezultate parţiale sunt aşteptate în cursul nopţii.

Zelenski era creditat în ultimele sondaje cu peste 70% din intenţiile de vot, cu mult peste rivalul său, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko.

Lentoarea luptei anticorupţie şi impasul în care se află conflictul din estul ţării i-au exasperat pe alegătorii ucraineni, contribuind la ascensiunea lui Volodimir Zelenski la preşedinţia fostei republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori, aflată la porţile Uniunii Europene.

Dacă Petro Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armat şi a evitat falimentul ţării, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie, iar conflictul pare în impas.

Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele rămân cotidiene şi mai multe ore de negociere, joi, nu le-au permis protagoniştilor să se pună de acord asupra unui armistiţiu pe durata Paştelui ortodox.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
alegeri Ucraina alegeri prezidenţiale