MENIU

Alba-neagra cu plafonarea preţului gazelor, Ministerul Finanţelor a şters proiectul de pe site

Ministerul Finanţelor propune plafonarea preţului gazelor din producţia internă

La doar 24 de ore după ce a postat proiectul de hotărâre privind stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, Ministerul Finanţelor l-a retras, fără nicio explicaţie. Aflat la litoral, ministrul Eugen Teodorovici a refuzat, iniţial, să comenteze subiectul. 

Decizia vine după ce atât companiile energetice, cât şi instituţii cu atribuţii de control asupra pieţei au atras atenţia că decizia nu este oportună. În aceste condiţii, gazele se vor scumpi cu aproape 6% de la 1 august.   

Aflat pe litoral, ministrul Finanţelor a refuzat, iniţial, să comenteze episodul. 

"Să lăsăm pentru altă ocazie, când veţi fi pregătiţi cu toţii sau vom fi cu toţii pregătiţi să ne uităm la adevăr, în substanţa sa," le-a explicat Eugen Teodorovici jurnaliştilor.

Pentru că nu a fost totuşi lăsat să treacă aşa de uşor peste subiect, ministrul Finanţelor a încercat să explice că nu poate fi vorba de intervenţie într-o piaţă concurenţială cât timp nu există aşa ceva. 

"Aveţi doi concurenti: fiecare companie are mare parte a statului în acţionariat, adica una 1oo%, iar a doua 76%; concurenţa care este? Si-atunci eu, stat, trebuie să fiu interesat să ce ? Să am în piaţă un tarif aproape de cel real! (...)Azi se pare că preţul gazelor este mai mare decât ar trebui să fie, dar dacă avem o astfel de abordare piaţa este ce care are de câştigat: atât consumatorul industrial, cât şi cel casnic," a afirmat Teodorovici.

Anunţul privind plafonarea preţului gazelor a provocat un adevărat şoc şi pierderi importante pentru companiile producătoare care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. 

Într-o postare pe facebook, senatorul Florin Cîţu, preşedintele comsiei buget-finanţe, s-a întrebat, ironic, "dacă PIc si Poc (Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici) vor fi anchetaţi de ASF (aşa cum am fost eu de mai multe ori) pentru "manipularea" pieţei?(...) Pentru cei care nu inteleg ce le transmite piata: plafonarea pretului prin interventia abuziva şi discreţionară a statului într-o economie de piaţă este o măsura comunistă," a scris Cîţu.

Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale.

Instituţia precizează în nota de fundamentare că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

"Preţul gazelor naturale din import este stabilit pe piaţa concurenţială prin negociere liberă între importatori şi furnizorii de gaze naturale din România. Preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale din import la 31.03.2019 va fi de 94,58 lei/MWh", arată documentul.

Sursa: mediafax.ro

Mai multe articole despre:
Ministerul Finanţelor gaze preţ