MENIU

Al. Rafila: Școala trebuie să reînceapă, dar riscul de transmitere trebuie redus. Ce măști recomandă copiilor

Alexandru Rafila Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, spune că școala trebuie să reînceapă, copiii având nevoie de interacțiune. Medicul atrage atenția că trebuie respectate măsurile de igienă și distanțare, pentru că trebuie redus cât mai mult riscul de transmitere a noului coronavirus. Rafila consideră că măștile trebuie adaptate pentru copii și pot fi chiar personalizate pentru a deveni mult mai atractive.

 

„Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranța unei activități apropiate de normal, copiii au nevoie să interacționeze unii cu alții, cu profesorii, pentru că prelungirea excesivă a învățământului la distanță nu cred că e sustenabilă”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la o televiziune de știri.

Despre regulile cuprinse în noul proiect elaborat de Ministerul Sănătății, acesta spune că „pot să pară ideale”, dar „întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile”. În același timp, medicul atrage atenția că ar fi fost nevoie de o simulare pentru a vedea efectele în cazul măsurilor de protecție: „Acum e târziu, vine 1 septembrie. Trebuiau făcute simulări pentru a vedea care este cea mai bună protecție pentru acești copii”.

Acesta a adăugat că elevii se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus, așa cum răcesc sau fac gripă, dar că riscul de transmitere trebuie redus cât de mult se poate.

„Temerile” părinților sunt normale, spune Rafila, dar „evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. Așa cum copiii răcesc, fac gripă, tot așa se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc”.

„Grupuri mai mici înseamnă și risc mai mic de răspândire a infecției. Una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi și alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Riscul crește. Distanțarea fizică cred că este importantă. Utilizarea măștii este una dintre soluții”, a mai spus Al. Rafila.

În acest sens, amintește și de exemplul dat de părinți și bunici în ceea ce privește respectarea regulilor.

„Noi nu purtăm mască de dragul măștii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii. (...) Copiii, dacă văd că părinții poartă mască, implicit consideră că este o normă socială sau încep să înțeleagă că au și ei o responsabilitate. (...) Noi, adulții, suntem până la urmă cei care vom determina comportamentul preventiv și vom proteja copiii”, a adăugat el.

Alexandru Rafila este de părere că măștile ar trebui adaptate pentru copii, ca dimensiune, și chiar personalizate dacă se poate, pentru a le face atractive. O alternativă la măști ar putea fi chiar vizierele, a mai propus Rafila. 

„Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. (...) O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii. Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. (...) Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. O mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni”, a mai spus Rafila.