MENIU

Adrian Marinescu: Cei mai mulți pacienți Covid-19 cu forme severe sunt NEVACCINAȚI. Avertisment despre varianta Delta

Medic, avertisment despe valul 4 al pandemiei

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balş” din Capitală, a declarat că, în prezent, situația privind cazurile Covid-19 din țara noastră nu reprezintă un motiv de panică. În schimb, medicul a atras atenția că varianta Delta este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini și a precizat că majoritatea pacienților cu forme severe Covid-19 nu s-au vaccinat. 

Marinescu a subliniat că, ținând cont de creșterea numărului infectărilor din ultimele două săptămâni, autoritățile și unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru valul 4 al pandemiei.
”În ultimele săptămâni se înregistrează o creștere constanță, nu explozivă. Vreau să sper că valul patru ar însemna echilibru și sper să găsim acea calea de mijloc.
Luna august sper să o folosim pentru a crește rata de vaccinare, ca cei care nu au făcut-o să o facă, mai ales că poți să mergi la vaccinare fără programare.
Ne așteptăm ca, la finalul lunii august, să se vadă și o presiune mai mare asupra spitalelor. Este mai important câte vor fi forme severă”, a spus medicul sâmbătă, la un post TV. 

Marinescu a precizat că situația ar putea fi mai bună în valul patru decât în cele precedente, dar a insistat că este necesar ca populația să se vaccineze pentru ca varianta Delta se răspândește rapid. 

”Cred că, prin comparație cu ce a fost în valurile anterioare, lucrurile vor sta mai bine.
Sigur că vom avea un număr mai mare infectări, pentru că varianta se răspândește cu rapiditate. Sperăm să nu avem cazuri grave. Va fi o situație în care vom avea nevoie de locuri în ATI, cel puțin în Capitală.
Gravitatea va depinde și de proporția celor care sunt vaccinați, în comparație cu cei care nu s-ai imunizat încă”, a adăugat medicul de la ”Matei Balș”.

Marinescu a atras atenția că majoritatea pacienților Covid-19 internați acum cu forme severe nu s-au imunizat. 
”Este evident că cei mai mulți dintre cei care sunt internați cu forme severe nu sunt vaccinați și cred că e bine să fie prezentate aceste date. Situația nu este doar la ”Matei Balș”, a mai spus medicul.