MENIU

Adevărul despre pesticidele din fructele și legumele românești

Eurostat a publicat datele privind consumul de pesticide în agricultură. Cifrele oferă o imagine asupra gradului de utilizare a îngrășămintelor în agricultură și implicit asupra nivelului de dezvoltare a agriculturii țării respective.

Spania, Franța, Italia și Germania au consumat în anul 2016 cea mai mare cantitate de pesticide din Uniunea Europeană, adică au consumat împreună 79% din totalul cantității de pesticide. Explicabil dacă ne gândim că statele dețin aproape jumătate din suprafața arabilă a Uniunii Europene și aproximativ jumătate din producția agricolă europeană. Ceea ce arată, încă o dată, concentrarea extrem de puternică existentă și la nivelul agriculturii europene, nu doar în ceea ce privește veniturile pe cap de locuitor sau indicatori care definesc nivelul de trai, notează RFI Romania.

De remarcat că România se află imediat după plutonul celor patru mari, respectiv a avut un consum de 11 milioane de kilograme de pesticide, în anul 2016. Este adevărat că la mare distanță de Germania care a consumat aproximativ 48 milioane de kilograme. În rest, doar Ungaria și Portugalia mai contează în clasamentul consumului fiind la pragul de 10 milioane de kilograme. Celelalte state europene nu contează în privința consumului de pesticide cu precizarea că în statistică sunt cuprinse numai 20 de state ale Uniunii Europene plus Turcia.

De altfel, Turcia este într-o poziție bună în materie, având un consum de 50 milioane de kilograme de pesticide, mai mult decât Germania și mai puțin decât Italia.

Pe categorii de pesticide, cele mai utilizate sunt fungicidele care reprezintă aproximativ jumătate din piața acestui tip de îngrășăminte.

În ceea ce privește consumul mare de pesticide părerile pot fi împărțite. Vor exista voci care vor spune că folosirea pesticidelor trădează folosirea unui anumit tip de agricultură, bazat pe erbicidare puternică și pe utilizarea intensivă a îngrășămintelor chimice. În sine, folosirea îngrășămintelor nu este un lucru neapărat nociv. Suntem doar în secolul XXI cu agricultura adaptată epocii. Totodată, un grad ridicat de folosire a îngrășămintelor arată și forța pe care o are agricultura unui stat. Nu este de mirare că, în ordine, Spania, Franța, Italia și Germania sunt pe primele poziții în clasamentul utilizării pesticidelor.

La polul opus, un consum mic de pesticide nu înseamnă neapărat că statele respective au o agricultură bio, ci mai degrabă o pondere redusă a a agriculturii în economie.

Din acest punct de vedere, trebuie să remarcăm că România nu se mai află, măcar la acest capitol, pe ultimele locuri în Europa, notează RFI.

Mai multe articole despre:
România legume fructe pesticide fungicide