MENIU

Adevărul despre cartofii dulci. Mai mănânci?

Adevărul despre cartofii dulci. Mai mănânci?

Îi știam din filmele americane de la mesele de Ziua Recunoștinței. De relativ puțin timp au apărut și în hipermarketurile românești. După nume am spune că nu este altceva decât un banal cartof, doar mai dulce. De fapt această legumă, Ipomoea batatas, nu face parte din familia cartofului.

Se crede că originea și-o are fie în America Centrală, fie în America de Sud. Membrii expediției lui Columb din 1492 au fost primii europeni care au gustat cartoful dulce și i-au lăsat numele originar de “batata” care a fost mai apoi dat și cartofului obișnuit, de unde confuzia de nume.

Cartoful dulce are o formă alungită, conică. Există în aproximativ 400 de feluri, cu coaja variind de la mov, roșie, maron și bej. Miezul poate fi bej, galben, portocaliu sau mov, deși cei mai întâlniți sunt cei alb-bej sau gălbui-portocalii.

Cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați complecși, fibre dietetice, fier, vitaminele B6 și C, conform diversificare.ro

Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursă bună de cupru, potasiu și mangan.
Varietățile portocalii și galbene au un conținut ridicat de beta-caroten, precursorul vitaminei A.

Ce nu se știe probabil despre această legumă este că în ciuda gustului ei dulceag, prin prezența carbohidratilor complecși ajută la reglarea glucidelor, scade rezistența la insulină, fiind benefică persoanelor cu diabet.

 

Mai multe articole despre:
sănătate vitamine cartofi dulci Ipomoea batatas