MENIU

Adevăratul motiv pentru care a fost demis Tudose

<p>Mihai Tudose</p>

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nemulțumirile care au dus la retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose ar ține de modul în care a intrat în conflict cu miniștrii din Guvern fără a consulta în prealabil partidul. Șeful PSD a adăugat că "au fost multe" reproșuri care i s-au adus lui Tudose în ședința CEx. Analiștii politici spun însă că adevăratul motiv al demiterii Guvernului este unul care ține strict de legile justiției.

Legile justiției sunt "mărul discordiei", în continuare, la nivelul coaliției PSD-ALDE, iar modul în care Tudose s-a spălat pe mâini de pachetul legislativ pregătit de ministrul Tudorel Toader l-a costat scaunul:

"Tudose a fost demis pentru că nu a vrut să-și asume legile justiției. Asta i-au reproșat. Tudose, deși este un pesedist în carne și oase și nu are niciun fel de devieri, din poziția de prim-ministru a avut semnale puternice din partea partenerilor și aliaților României care i-au spus "Nu vă duceți pe calea pe care a apucat-o Polonia. Stați cu noi pentru că faceți un joc care este dirijat de la Moscova", a spus analistul politic Ion M. Ioniţă la emisiunea "Jocuri de Putere".

Potrivit acestuia, interesele Rusiei, care țin de destabilizarea democrației și în România și subminarea statului de drept, coincid cu interesele unora dintre liderii coaliției de guvernare de a scăpa de dosarele penale.

"Promisiunea cu care Dragnea a câștigat acum și de la care nu se vor abate este că până în aprilie-mai vor da amnistia și grațierea. Se vor mobiliza forțe uriașe politice, economice și mediatice ca acest obiectiv să devină realitate până în luna mai", a punctat la Realitatea TV și Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial.

Scandalul legat de legile justiției a răbufnit și în plină ședință CEx, iar o parte din reproșuri au ajuns și în presă. Ecaterina Andronescu l-a criticat pe Mihai Tudose pentru modul în care acesta s-a ocupat de legile justiției.

Fostul ministru al Educației a întrerupt întrunirea Comitetului Executiv Național al PSD printr-o ieșire nervoasă, cerându-le liderilor partidului să găsească o soluție pentru a salva partidul.

În viziunea senatoarei PSD, premierul se face vinovat de starea actuală a proiectului pentru Legile Justiției, după ce a decis să nu se implice direct și a lăsat doar Parlamentul să se ocupe de acest proiect.

Legile justiției, trecute în viteză prin Cameră și Senat la finalul anului trecut, au ajuns la Cotroceni, iar președintele ar putea retrimite în Parlament pachetul extrem de controversat. Premierul a declarat că ar fi dispus să adopte prin Ordonanță de urgență directivele europene pe justiție doar prin traducere "mot a mot".

Mai multe articole despre:
Mihai Tudose legile Justitiei demisie tudose