MENIU

Această boală omoară un european pe oră. Mulţi oameni nici măcar nu îşi dau seama că sunt bolnavi

Astmul este o afecţiune pulmonară ce interferează cu respiraţia şi poate provoca grave episoade recurente de tuse, respiraţie şuierătoare şi dispnee (atacuri de astm). 

Problema provine de la inflamatia cronică a tuburilor care transporta aerul la plămâni. Deşi nu există niciun tratament, există strategii foarte eficiente pentru ţinerea sub control a simptomelor astmului. Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea şi este cea mai răspândită boală cronică printre copii.

Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticaţi cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumează, se feresc de polen, praf şi par de animale, învaţă să îşi dea seama când astmul lor se agravează şi cum trebuie să reacţioneze.

Cauzele apariţiei astmului sunt: reacţia alergică moştenită la anumite sunstanţe din aer, de obicei polenuir sau praf; infecţii repetate ale aparatului respirator, efort fizic, mediu cu pulberi şi particule iritante, anumite medicamente (acid acetilsalicilic), fumul de ţigară, blană animalelor de casă, microorganisme de casă, mucegai, ciuperci microscopice.

Simptomele unui atac de astm:

Respiraţie şuierătoare 
Tuse, mai ales pe timp de noapte 
Dificultăţi de respiraţie 
Senzaţie de constricţie toracică, durere sau presiune

În cazurile severe, un atac de astm netratat poate pune viaţă în pericol.

Atacurile de astm necesită tratament de urgenţă atunci când:

Nu puteţi respiră suficient încât să puteţi merge, vorbi sau dormi 
Buzele şi unghiile sunt albastre 
Inhalatorul nu este de ajutor 
Simptomele se agravează

Acestea sunt semne că organismul nu primeşte suficient oxigen.

Simptome timpurii:

Uneori, astmul provoacă simptome mai subtile, care nu vă întrerup activităţile zilnice. Cu toate acestea, simptomele pot fi semne clare că atacul astmatic complet este iminent. Printre acestea se numără tulburările somnului, oboseală inexplicabilă şi sentimentul că rămâneţi fără aer.

Mai multe articole despre:
sănătate astm oboseală