MENIU

"A FOST SAU N-A FOST?"

Multilaureatul film al lui Corneliu Porumboiu are premiera pe 29 septembrie

Lung metrajul de debut al lui regizorului român Corneliu Porumboiu are premiera românească în această săptămână, la cinematograful bucureştean Studio. "A fost sau n-a fost" ajunge la Bucureşti după ce a participat la cele mai importante festivaluri europene ale anului.

"A fost sau n-a fost" prezintă o poveste dintr-un oraş de provincie în ziua în care se comemorează 16 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Jderescu (Teo Corban), patronul postului local de televiziune, îi invită în direct la un talk-show pe pensionarul Pişcoci (Mircea Andreescu) şi pe profesorul de istorie alcoolic Mănescu (Ion Sapdaru), pentru a încerca să afle, împreună, răspunsul la întrebarea "A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul nostru?".

Cei trei încearcă să stabilească dacă au existat manifestaţii de stradă în ziua de 22 decembrie 1989, înaintea orei 12:08, la care elicopterul lui Nicolae Ceauşescu şi-a luat zborul de pe clădirea Comitetului Central din Bucureşti. Strădaniile lui Mănescu de a demonstra, în ciuda tuturor mărturiilor, că a manifestat în piaţa din faţa primăriei "împreună cu încă trei persoane" în dimineaţa respectivă, ca şi tristeţea cronică a lui Pişcoci, cufundat în amintirea morţii soţiei sale, împreună cu încercările lui Jderescu de a menţine discuţia la obiect şi uşoarele ezitări ale tânărului cameraman neprofesionist, care, în final, declară că tot ceea ce-şi aminteşte el e că "la Revoluţie a fost frumos şi linişte", conduc spre concluzia filmului: trebuie să ne detaşăm de patima trecutului, fără să pierdem, însă, simţul umorului.

ൔ:08 East of Bucharest" (titlul internaţional al filmului, care a fost sau va fi distribuit în ţări de pe 4 continente) a avut un buget de doar 180.000 de euro, fiind realizat în întregime din sponsorizări particulare şi din banii personali ai regizorului, Corneliu Porumboiu declarând că, nefiind vorba despre o sumă extrem de mare, a preferat să evite "birocraţia concursurilor CNC, care ar fi amânat data lansării cu 2-3 ani".

Filmul a obţinut, printre alte distincţii, importantele trofee "Camera d'Or" (pentru "Cel mai bun lungmetraj de debut") şi premiul "Label Europa Cinemas", al asociaţiei producătorilor şi distribuitorilor europeni de film, ambele în cadrul festivalului de la Cannes. De asemenea, producţia a fost unul dintre marile câştigătoare ale Festivalului Internaţional de Film "Transilvania", de la Cluj-Napoca, unde a fost premiată în trei rânduri ("Cel mai bun film din competiţie", "Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc" şi "Premiul publicului").

Cu un stil cinematografic ce aminteşte de filmele lui Jim Jarmusch, Corneliu Porumboiu se anunţă a fi, prin scurt-metrajele "Visul lui Liviu", "Călătorie la Oraş", dar mai ales prin lungmetrajul său de debut, "A fost sau n-a fost", unul dintre cei mai promiţători regizori români de comedie ai unei generaţii de creatori care îi cuprinde, printre alţii, pe Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean şi, până nu demult, pe Cristian Nemescu.
Mai multe articole despre:
Porumboiu a fost sau n-a fost