MENIU

A fost dezvoltat vaccinul împotriva variantei Delta! Cine l-a creat și ce se știe despre eficiența sa

Vaccin anti-Covid-19

Vești bune de la companiile Pfizer/BioNtech în plină expansiune a infectărilor cu tulpina indiană a COVID-19, cunoscută în prezent drept tulpina Delta. Compania farmaceutică germană BioNTech și partenerul ei american Pfizer susțin că au dezvoltat deja un vaccin împotriva variantei mai contagioase și care se răspândește cu o mai mare rapiditate și vor să-i verifice în curând eficiența. 

Noul vaccin adaptat variantei Delta a fost fabricat în Germania, la Mainz, iar compania farmaceutică intenționează să înceapă testarea în august, scrie ediţia online a pulicaţiei Sueddeutsche Zeitung.

Medicamentul, bazat în continuare pe aceeași tehnică ARN mesager (mRna), a fost adaptat variantei mai contagioase a virusului SARS-CoV-2, la crearea lui utilizându-se întreaga proteină Spike cu mutațiile variantei Delta.

Reamintim că autoritățile sanitare din Statele Unite, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Food and Drug Administration, consideră că americanii care au primit deja două doze de vaccin anti-Covid nu ar trebui să fie supuși unei a treia administrări, în ciuda răspândirii noilor variante ale coronavirusului.

„Americanii care au fost complet vaccinați nu au nevoie de o doză de rapel în acest moment”, se precizează într-o declarație comună lansată la scurt timp după ce Pfizer și BioNTech şi-au anunțat intenţia de a solicita autorizația FDA pentru a treia doză a vaccinului COVID-19.

De cealată parte, Organizația Mondială a Sănătății (oms) nu a emis încă un punct de vedere clar pe marginea acestui subiect. „Până când nu vor fi colectate date suplimentare, nu știm dacă vor fi necesare alte rapeluri pentru a menține protecția împotriva Covid-19”, a transmis OMS, într-o declarație făcută pentru CNN.

Cât privește poziția României, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Națioanle de Vaccinare Anti-Covid (CNCAV), a dat asigurări că vaccinarea împotriva noului coronavirus va rămâne voluntară. Despre administrarea celei de-a treia doze, coordonatorul campaniei de vaccinare a transmis că momentan nu este luată în calcul. 

Medicul a spus că se va folosi o a treia doză numai în cazul în care va creşte riscul de îmbolnăvire a persoanelor deja vaccinate.

”Dacă datele ştiinţifice ne arată că, la un an sau mai târziu de un an de zile, eficienţa scade substanţial şi încă avem virus circulant şi încă avem un număr important de persoane nevaccinate şi riscul de îmbolnăvire a celor deja vaccinaţi este crescut, sigur că în momentul respectiv vom proceda aşa cum se cuvine. Însă nu este cazul la acest moment. Datele de eficienţă sunt, în momentul de faţă, cât se poate de bune şi avem deja experienţa ţărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. Este o politică nu doar a României, majoritatea ţărilor pledează pentru aceeaşi abordare, de a creşte numărul celor vaccinaţi în loc de a vaccina aceleaşi persoane cu o a treia doză”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la un post TV.