MENIU

45 de zile fără ploaie. Este secetă extremă în Sahara Olteniei, temperaturile au ajuns la 33 de grade Celsius

Producătorii din Oltenia se orientează spre rădăcinoase

Fenomenul de deșertificare a unor zone din Oltenia nu este unul nou, dar pe fondul încălzirii globale efectele încep să devină dramatice. După aproape o lună și jumătate fără precipitații, autoritățile locale îi îndemnă pe oameni să drămuiască apa, mai ales că temperaturile nefiresc de ridicate s-au apropiat de gradul caniculei.

Fermierii spun că pregătirea terenurilor pentru însămânțare se face în condiții dificile și că, fără ploi consistente, culturile pot fi compromise. În lipsa precipitațiilor, chiar și nivelul Dunării a scăzut dramatic de la an la an, potrivit Radio România Actualități.


Autoritățile din Dolj, de exemplu, îndeamnă oamenii să drămuiască apa, inclusiv din fântâni, seceta extremă fiind o mare problemă pentru agricultură, inclusiv pe malul Dunării.

"Luni a fost foarte cald la Dăbuleni, au fost 33 de grade, resimțite ca 37 de grade.  Seceta se resimte. Sunt 45 de zile fără ploaie. Ultima ploaie a fost pe 7 martie şi aceea de 15 mm, ceea ce este destul de puțin pentru momentul acesta, în care plantele au plecat mult mai devreme în vegetație. (...)

În zonă se folosesc tehnologiile specifice pentru această zonă de economisire a apei, pentru că oricum în zona noastră sistemul de irigații nu funcționează. Din 2009, noi nu mai avem apă de irigații în cadrul sistemului de irigații", a declarat Aurelia Diaconu, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Dăbuleni din județul Dolj, în emisiunea "Apel matinal".

Specialistul a precizat că numeroși producători s-au adaptat condițiilor vitrege, au adus noi culturi și au renunțat la altele vechi, care necesitau un mare consum de apă.

Mai multe articole despre:
seceta oltenia dabuleni apa